środa, 6 marca 2013

Pavlova

         Deser doskonały - Tak w najprostszych słowach można określić ten łakoć. Pyszna chrupiąca z zewnątrz a zarazem mięciutka w środku beza, uginająca się pod obłokiem bitej śmietany zwieńczonej doskonałymi owocami. Każdy kęs rozpływa się w ustach. U mnie w rodzinie jest hitem od jakiegoś czasu, więc podaję  ją na okrągło w różnych wariacjach owocowych. Prezentowana wersja opsypana jest pokrojonym w kostkę owocem mango. Deser pod tytułem – must taste. 
Składniki:
  • 6 zimnych białek
  • Szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2 usztywniacze do śmietany ( niekoniecznie)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 30 – 40 dag owoców
      Białka ubijać z solą. W połowie ubijania dodawać powoli cukier. Ubić na bardzo sztywno i lśniąco. Dodać ocet i mąką - wymieszać.
      Blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem, położyć na nim duży obiadowy talerz i obrysować go.   W narysowany okrąg wyłożyć masę białkową tworząc kopiec.
      Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika z termoobiegiem i piec 3 – 5 minut uważając by się nie przyrumieniła. Piekarnik przestawić na 110oC i piec jeszcze 60 – 90 minut – do chwili aż będzie chrupiąca.
Wyciągnąć z piekarnika i czekać do całkowitego wystygnięcia.
       Do miski wlać zimną śmietanę i dodać usztywniacze, zacząć ubijać. W trakcie dodać cukier. Ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji.
       Bezę przełożyć na talerz, wyłożyć na nią bitą śmietanę i posypać owocami. Podawać. Do uzyskania pełni szczęścia można polać ją sosem czekoladowym lub ajerkoniakiem.

     Jeśli nie mamy świeżych owoców to możemy zastąpić je mrożonymi. Do garnka włożyć dwie garście owoców np. truskawek i łyżkę cukru i powoli podgrzewać do całkowitego rozmrożenia. Do gorących owoców dodać dwie łyżki suchej galaretki truskawkowej lub cytrynowej wymieszać chwilę energicznie, by żelatyna się rozpuściła po czym zmielić malakserem lub rozgnieść widelcem. Wystudzić. Tak przygotowanym musem polać deser. Pycha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz