Składniki:
- 6 zimnych białek
- Szczypta soli
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 600 ml śmietanki 30%
- 2 usztywniacze do śmietany ( niekoniecznie)
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 30 – 40 dag owoców
Białka ubijać z solą. W połowie ubijania dodawać powoli
cukier. Ubić na bardzo sztywno i lśniąco. Dodać ocet i mąką - wymieszać.
Blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem, położyć na nim duży
obiadowy talerz i obrysować go. W narysowany
okrąg wyłożyć masę białkową tworząc kopiec.
Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika z
termoobiegiem i piec 3 – 5 minut uważając by się nie przyrumieniła. Piekarnik
przestawić na 110oC i piec jeszcze 60 – 90 minut – do chwili aż
będzie chrupiąca.
Wyciągnąć z piekarnika i czekać do całkowitego wystygnięcia.
Do miski wlać zimną śmietanę i dodać usztywniacze, zacząć
ubijać. W trakcie dodać cukier. Ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji.
Bezę przełożyć na talerz, wyłożyć na nią bitą śmietanę i
posypać owocami. Podawać. Do uzyskania pełni szczęścia można polać ją sosem
czekoladowym lub ajerkoniakiem.
Jeśli nie mamy świeżych owoców to możemy zastąpić je
mrożonymi. Do garnka włożyć dwie garście owoców np. truskawek i łyżkę cukru i
powoli podgrzewać do całkowitego rozmrożenia. Do gorących owoców dodać dwie
łyżki suchej galaretki truskawkowej lub cytrynowej wymieszać chwilę energicznie,
by żelatyna się rozpuściła po czym zmielić malakserem lub rozgnieść widelcem.
Wystudzić. Tak przygotowanym musem polać deser. Pycha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz