poniedziałek, 18 marca 2013

Rolowany kurczak

          Filet z kurczaka nadziany pietruszkowym pesto z orzechami laskowymi, podany na grillowanych warzywach. Tak przyrządzony kurczak, schłodzony i pokrojony w cienkie plasterki będzie alternatywą dla wędliny. Do pesto nie dodałam parmezanu, ale oczywiście można dodać.
Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka ze skórą
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka
Pesto:
  • pęczek pietruszki
  • garść orzechow laskowych
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • olej
  • sól, pieprz
       Orzechy uprażyć na suchej patelni. Nać, orzechy i czosnek włożyć do blendera lub zmiażdżyć w moździerzu dolewając oliwy, nie rozdrabniać zbyt mocno. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
      Filety z kurczaka nie rozkrawać, zostawić połączone, nakroić je w poprzek zaczynając od szerszej strony nie przecinając przy końcu. Tak przygotowane mięso nasolić i popieprzyć. Kurczaka ułożyć skórą do dołu i rozsmarować na mięsie pesto, po czym zwinąć je w roladę, łączenia spinając wykałaczką lub związać nitką.

      Roladę ułożyć w brytfance podlać wodą i piec około 40 minut w 180oC.
      Cukinię pokroić w plastry, piec na grillu lekko osolone. Paprykę pokroić w paski i również upiec. Warzywa ułożyć na talerzu, na nich ułożyć plastry rolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz