Składniki:
- 3 dag drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- 3,5 szklanki wody
- jajko
- 2 łyżki mleka
Drożdże pokruszyć w misce dodać cukier, sól oraz ciepła
wodę. Wymieszać. Dodać olej i 3 szklanki mąki, zagnieść, w miarę potrzeby
dosypywać mąkę by ciasto było zwarte i sprężyste.
Blat wysypać mąką, ciasto pokroić na centymetrowe paski i każdy wałkować do uzyskania 25 cm długości rulonu. Walki układać w kratkę na desce.
Blat wysypać mąką, ciasto pokroić na centymetrowe paski i każdy wałkować do uzyskania 25 cm długości rulonu. Walki układać w kratkę na desce.
Miskę (22 cm) wysmarować tłuszczem, położyć na kratkę z ciasta, podnieść deskę i obrócić do „góry nogami”. Ciasto dociąć do rantu miski. Z pozostałego ciasta ulepić warkocz i owinąć go wokół miski.
Piec w temperaturze 200oC do momentu zrumienienia. Gdy ciasto
ostygnie wyjąc miskę.
Wycięłam jeszcze motyle by udekorować koszyk, przykleiłam je na lukier.
Wycięłam jeszcze motyle by udekorować koszyk, przykleiłam je na lukier.
Wypełniamy mini mazurkami (odnośnik).
Super pomysł :)
OdpowiedzUsuń