sobota, 15 czerwca 2013

Ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem z migdałową kruszonką

          Idealne ciasto do weekendowej kawki w upalny dzień. Bardzo łatwe w przygotowaniu, bez skomplikowanych składników. Truskawki możemy zamienić na dowolne inne owoce. A kruszonkę zastąpić samymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.
Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka likieru kokosowego lub innego
  • 25 – 30 sztuk truskawek
  • 2 pędy rabarbaru
  • 3 łyżeczki cukru
      Masło utrzeć z cukrem, powoli dodając jaja oraz likier. Masa nie musi być jednolita. Dodać mąki oraz proszek i utrzeć. Ciasto rozsmarować w formie – u mnie kwadratowa 25x25, ale może być ciut większa.
      Truskawki ułożyć na cieście. Rabarbar ubrać i pokroić w plastry.  ¼ szklanki wody zagotować  w rondli, dodać do niej rabarbar i cukier. Dusić, aż woda wyparuje. Rabarbar ułożyć między truskawkami.
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  •  50 g płatków migdałowych
      Składniki zagnieść i pokruszyć na cieście.
      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. ciasto może by było dobre gdyby było więcej mąki bo 2 łyżki ziemniaczanej na kostkę masła to zbyt mała i ciasto po włożeniu do piekarnika rozpływa się choć dołożyłam jeszcze zwykłej mąki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przepraszam, ale nie zauważyłam pisząc przepis, że nie dopisałam 200 g mąki.

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za odpowiedź, zrobię jeszcze raz i napiszę jak smakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam ciasto jest pyszne, wilgotne, kwaskowe, nie za słodkie i ta posypka z płatkami migdałów rewelacja. Dziękuję.

      Usuń