Idealne ciasto do weekendowej kawki w upalny dzień. Bardzo
łatwe w przygotowaniu, bez skomplikowanych składników. Truskawki możemy
zamienić na dowolne inne owoce. A kruszonkę zastąpić samymi migdałami lub
wiórkami kokosowymi.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mąki pszennej
- 3 jaja
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka likieru kokosowego lub innego
- 25 – 30 sztuk truskawek
- 2 pędy rabarbaru
- 3 łyżeczki cukru
Masło utrzeć z cukrem, powoli dodając jaja oraz likier. Masa
nie musi być jednolita. Dodać mąki oraz proszek i utrzeć. Ciasto rozsmarować w
formie – u mnie kwadratowa 25x25, ale może być ciut większa.
Truskawki ułożyć na cieście. Rabarbar ubrać i pokroić w
plastry. ¼ szklanki wody zagotować w rondli, dodać do niej rabarbar i cukier.
Dusić, aż woda wyparuje. Rabarbar ułożyć między truskawkami.
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 50 g płatków migdałowych
Składniki zagnieść i pokruszyć na cieście.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec
do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.
ciasto może by było dobre gdyby było więcej mąki bo 2 łyżki ziemniaczanej na kostkę masła to zbyt mała i ciasto po włożeniu do piekarnika rozpływa się choć dołożyłam jeszcze zwykłej mąki.
OdpowiedzUsuńBardzo przepraszam, ale nie zauważyłam pisząc przepis, że nie dopisałam 200 g mąki.
OdpowiedzUsuńdziękuję za odpowiedź, zrobię jeszcze raz i napiszę jak smakowało.
OdpowiedzUsuńUpiekłam ciasto jest pyszne, wilgotne, kwaskowe, nie za słodkie i ta posypka z płatkami migdałów rewelacja. Dziękuję.
Usuń