wtorek, 11 czerwca 2013

Gołąbek dla zapracowanych

       Szybki sposób na przyrządzenie potrawy zbliżonej do popularnych gołąbków. Nie musisz gotować osobno liści kapusty, wykrawać z nich nerwów, ważyć osobno farsz, zawijać, dusić itp. Wszystko zapieczone w jednym naczyniu. Doskonale smakują na ciepło, ale równie dobrze można je serwować na zimno. Podane z mizerią lub sałatą doskonale nadadzą się na wiosenny obiad.
Składniki:
  • 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • woreczek ugotowanego ryżu
  • 2 garście posiatkowanej kapusty białej
  • 1 łyżka kaszki kukurydzianej lub manny
  • olej
  • 250 ml zagęszczonego soku pomidorowego lub rozwodnionego przecieru pomidorowego
  • ulubione przyprawy, sól, przyprawa do zup


      Cebulę lekko osolić i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać przyprawy, przemieszać i chwile razem poddusić. Mięso wymieszać z cebulą i podzielić na pół. Do jednej części mięsa dodać jajo, posiekaną kapustę, kaszkę. Wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Drugą część mięsa wymieszać z ryżem i doprawić do smaku. Sok pomidorowy lekko doprawić przyprawą do zup. Prostokątna foremkę do wypieku keksu posmarować tłuszczem.   
      Na dno formy wyłożyć farsz z kapustą - równo ułożyć, polać 1/3 ilości soku pomidorowego. Na nim ułożyć farsz z ryżem, znów równo rozłożyć. Całość polać resztą soku.  Foremkę przykryć dość szczelnie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika na około godzinę. Kroić w plastry i podawać jak zwyczajne gołąbki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz