Szybki sposób na przyrządzenie potrawy zbliżonej do
popularnych gołąbków. Nie musisz gotować osobno liści kapusty, wykrawać z nich
nerwów, ważyć osobno farsz, zawijać, dusić itp. Wszystko zapieczone w jednym
naczyniu. Doskonale smakują na ciepło, ale równie dobrze można je serwować na
zimno. Podane z mizerią lub sałatą doskonale nadadzą się na wiosenny obiad.
Składniki:
- 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajo
- woreczek ugotowanego ryżu
- 2 garście posiatkowanej kapusty białej
- 1 łyżka kaszki kukurydzianej lub manny
- olej
- 250 ml zagęszczonego soku pomidorowego lub rozwodnionego przecieru pomidorowego
- ulubione przyprawy, sól, przyprawa do zup
Cebulę lekko osolić i podsmażyć na oleju. Pod koniec
smażenia dodać przyprawy, przemieszać i chwile razem poddusić. Mięso wymieszać
z cebulą i podzielić na pół. Do jednej części mięsa dodać jajo, posiekaną
kapustę, kaszkę. Wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Drugą część mięsa
wymieszać z ryżem i doprawić do smaku. Sok pomidorowy lekko doprawić przyprawą
do zup. Prostokątna foremkę do wypieku keksu posmarować tłuszczem.
Na dno formy
wyłożyć farsz z kapustą - równo ułożyć, polać 1/3 ilości soku pomidorowego. Na
nim ułożyć farsz z ryżem, znów równo rozłożyć. Całość polać resztą soku. Foremkę przykryć dość szczelnie folią
aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika na około
godzinę. Kroić w plastry i podawać jak zwyczajne gołąbki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz