wtorek, 25 czerwca 2013

Truskawki na biszkopcie pod bitą śmietaną

      Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Pyszne, delikatne ciasto, w którego skład wchodzą same pyszności: truskawki, bita śmietana, czekolada, delikatny biszkopt i lekka nutka alkoholu. Ciasto możemy upiec w prostokątnej formie używając do wyłożenia góry herbatników lub okrągłej i wtedy używamy biszkoptów. Biszkoptów możemy użyć do wyłożenia dna, bez potrzeby pieczenia ciasta.
Biszkopt:
  • 3 jaja
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • wiórki kokosowe do wysypania blachy – niekoniecznie
      Białka wraz z solą ubić na sztywną pianę, powoli dosypując cukier. Dodać żółtka i proszek , ubić. Do masy jajecznej dodać mąkę i delikatnie wmieszać. Blachę (37x25)wysmarować tłuszczem i posypać wiórkami. Wlać ciasto do blachy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec do suchego patyczka.

Masa truskawkowa:
  • 1 kg truskawek
  • ¾ szklanki wody + 1/2 szklanki wody
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru – chodź jak będzie za mało dołożyć
      Truskawki włożyć do garnka, dodać cukier i zalać wodą. Całość gotować około 10 minut. Wsypać galaretki i wymieszać. Budynie rozrobić w pół szklanki wody i wlać do truskawek. Całość dobrze połączyć ze sobą i chwile gotować ciągle mieszając. Masę odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie zimna wlej na biszkopt i rozprowadź równomiernie. Pozostaw do zastygnięcia. 

Bita śmietana:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny lub 2 -3 usztywniacze do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub saszetka cukru waniliowego
      Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietankę ubić z cukrem na sztywną pianę. Żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i dodać do masy śmietanowej. Śmietanę równomiernie rozłożyć na truskawkach.
Zwieńczenie ciasta:
  • duża paczka herbatników lub biszkoptów
  • 50 g czekolady – u mnie 70% kakao
  • 0,5 szklanki likieru kokosowego lub innego dowolnego alkoholu – ale można go pominąć
      Ciastka maczać w alkoholu i układać na bitej śmietanie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią herbatniki. Schłodzić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz