sobota, 22 czerwca 2013

Naleśniki z gorącym sosem truskawkowyn

       Standardowe naleśniki polane gorącym sosem truskawkowym, pyszne danie na leniwe sobotnie popołudnie. Dodajmy do nich gałkę lodów śmietankowych i listek mięty,a otrzymamy pyszny deser.  Korzystajmy z truskawek póki na nie sezon.
Ciasto -  9 naleśników średniej wielkości:
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jaja
       Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Odstawić do lodówki na kilka godzin by ciasto „dojrzało”. Będzie nieco gęste i puszyste, ale ładnie rozleje się na gorącej suchej patelni. Jeśli konsystencja będzie dla Was za gęsta dolejcie trochę wody.

Gorący sos truskawkowy:
  • 0,5 kg truskawek
  • 3 łyżki cukru - lub po prostu dodajcie go do smaku
       Truskawki włożyć do rondla i lekko podusić . Dodać cukier i postawić na średnim ogniu. Dusić często mieszając około 20 minut. Sos zrobi się dość gęsty.
      Naleśniki składać w trójkąty – na cztery i polać sosem truskawkowym. Dla wzbogacenia dania naleśniki można przełożyć twarogiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz