Standardowe naleśniki polane gorącym sosem truskawkowym, pyszne
danie na leniwe sobotnie popołudnie. Dodajmy do nich gałkę lodów śmietankowych
i listek mięty,a otrzymamy pyszny deser. Korzystajmy
z truskawek póki na nie sezon.
Ciasto - 9
naleśników średniej wielkości:
- 1 szklanka mąki
- ¾ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 2 jaja
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Odstawić do
lodówki na kilka godzin by ciasto „dojrzało”. Będzie nieco gęste i puszyste,
ale ładnie rozleje się na gorącej suchej patelni. Jeśli konsystencja będzie dla
Was za gęsta dolejcie trochę wody.
Gorący sos truskawkowy:
- 0,5 kg truskawek
- 3 łyżki cukru - lub po prostu dodajcie go do smaku
Truskawki włożyć do rondla i lekko podusić . Dodać cukier i
postawić na średnim ogniu. Dusić często mieszając około 20 minut. Sos zrobi się
dość gęsty.
Naleśniki składać w trójkąty – na cztery i polać sosem
truskawkowym. Dla wzbogacenia dania naleśniki można przełożyć twarogiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz