Bardzo kremowa zupa czosnkowa z ziemniakami. Chodź dodajemy spore ilości
czosnku nie jest mocno wyczuwalny w smaku. Poprzez rozgotowanie traci on swoje
śmierdzące właściwości. Jeśli smak czosnku będzie dla Was za mało wyrazisty można pod
koniec gotowania dodać dodatkowo ząbek lub dwa rozgniecionego. Zupa gęsta i bardzo sycąca. Dla przełamania
kremowości podajmy ją z chrupiącymi grzankami.
Składniki:
- 2 główki czosnku (tylko nie chińskiego)
- 1,8 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 litry wody lub bulionu
- olej
- 1 łyżka masła
- 150 ml śmietanki 30%
- przyprawa do zup, biały pieprz, sól, mielona gałka muszkatołowa, płatki chilli
W garnku rozgrzać olej z masłem i dodać cebulę. Całość posolić i dusić. Pod koniec duszenia dodać czosnek i jeszcze podsmażyć. Uważać, by się nie przepaliło. Ziemniaki dodawać porcjami do cebuli i poddusić wszystko razem, by smaki przeszły sobą. Całość zalać gorącą woda i dusić do miękkości. Dodać śmietankę i zagotować. Całość zmielić na gładką masę. Doprawić do smaku. Podawać z chrupiącymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz