czwartek, 13 czerwca 2013

Zupa czosnkowa

      Bardzo kremowa zupa czosnkowa  z ziemniakami. Chodź dodajemy spore ilości czosnku nie jest mocno wyczuwalny w smaku. Poprzez rozgotowanie traci on swoje śmierdzące właściwości. Jeśli smak czosnku będzie dla Was za mało wyrazisty można pod koniec gotowania dodać dodatkowo ząbek lub dwa rozgniecionego.  Zupa gęsta i bardzo sycąca. Dla przełamania kremowości podajmy ją z chrupiącymi grzankami.
Składniki:
  • 2 główki czosnku (tylko nie chińskiego)
  • 1,8 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 litry wody lub bulionu
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • przyprawa do zup, biały pieprz, sól, mielona gałka muszkatołowa, płatki chilli
      Czosnek obrać i rozgnieść nożem. Cebulę obrać i pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w dość grube talarki.
      W garnku rozgrzać olej z masłem i dodać cebulę. Całość posolić i dusić. Pod koniec duszenia dodać czosnek i jeszcze podsmażyć. Uważać, by się nie przepaliło. Ziemniaki dodawać porcjami do cebuli i poddusić wszystko razem, by smaki przeszły sobą. Całość zalać gorącą woda i dusić do miękkości. Dodać śmietankę i zagotować. Całość zmielić na gładką masę. Doprawić do smaku. Podawać z chrupiącymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz