niedziela, 2 czerwca 2013

Farfalle z łososiem, szparagami i ricottą

      Makaron kokardki  w wiosennym wydaniu z zielonymi szparagami oraz łososiem.  Słoneczne kolory na talerzu zieleń, pomarańcz, czerwień. Danie doprawione serkiem ricotta, ale można go zamienić na mascarpone lub w ogóle pominąć dodatek sera, będzie równie smaczne.
Składniki:
  • 250 g makaronu
  • 200 g łososia
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ cebuli
  • pęczek zielonych szparagów
  • płatki chilli, sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 200 g serka risotta
  • ½ cytryny


      Makaron ugotować jak zwykle.
      Cebulę drobno posiekać. Szparagi pokroić w 2 cm kawałki, główki odciąć. Szparagi ugotować w osolonej wodzie z cukrem, pod koniec gotowania dodać główki by nie były rozgotowane. Paprykę pokroić w kostkę. Łososia oprószyć solą i upiec na patelni grilowej. 
      Na patelni rozgrzać tłuszcze, dodać cebulę, posolić i podsmażyć. W trakcie dodać paprykę i chwilę podsmażyć. Dołożyć papryczkę chilli w płatkach oraz zioła prowansalskie, wymieszać. Dołożyć makaron oraz szparagi i podgrzewać, aż składniki się połączą i nabiorą temperatury. Do całości dodać serek i wmieszać go w makaron. Posypać pokruszonym łososiem oraz skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Doprawić do smaku.

2 komentarze:

  1. szparagi są obecne w mojej kuchni - łososia kupię i zabieram się do przyrządzania według przepisu :)

    OdpowiedzUsuń