Makaron kokardki w wiosennym wydaniu z zielonymi szparagami oraz
łososiem. Słoneczne kolory na talerzu
zieleń, pomarańcz, czerwień. Danie doprawione serkiem ricotta, ale można go
zamienić na mascarpone lub w ogóle pominąć dodatek sera, będzie równie smaczne.
Składniki:
- 250 g makaronu
- 200 g łososia
- ½ papryki czerwonej
- ½ cebuli
- pęczek zielonych szparagów
- płatki chilli, sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 200 g serka risotta
- ½ cytryny
Makaron ugotować jak zwykle.
Cebulę drobno posiekać. Szparagi pokroić w 2 cm kawałki, główki odciąć. Szparagi ugotować w osolonej wodzie z cukrem, pod koniec gotowania dodać główki by nie były rozgotowane. Paprykę pokroić w kostkę. Łososia oprószyć solą i upiec na patelni grilowej.
Cebulę drobno posiekać. Szparagi pokroić w 2 cm kawałki, główki odciąć. Szparagi ugotować w osolonej wodzie z cukrem, pod koniec gotowania dodać główki by nie były rozgotowane. Paprykę pokroić w kostkę. Łososia oprószyć solą i upiec na patelni grilowej.
Na patelni rozgrzać tłuszcze, dodać cebulę, posolić i podsmażyć. W trakcie
dodać paprykę i chwilę podsmażyć. Dołożyć papryczkę chilli w płatkach oraz
zioła prowansalskie, wymieszać. Dołożyć makaron oraz szparagi i podgrzewać, aż
składniki się połączą i nabiorą temperatury. Do całości dodać serek i wmieszać
go w makaron. Posypać pokruszonym łososiem oraz skropić sokiem z cytryny,
wymieszać. Doprawić do smaku.
Pyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńszparagi są obecne w mojej kuchni - łososia kupię i zabieram się do przyrządzania według przepisu :)
OdpowiedzUsuń