Eleganckie śniadanie lub zdrowy deser… granola czyli mix
płatków owsianych z bakaliami, dosłodzony miodem, zapieczony w piekarniku. Podany
ze świeżymi owocami i kremowym jogurtem zaspokoi ochotę na coś słodkiego, ale
nie obciążającego, bo tu lato nadchodzi. Granola inspirowana przepisem Nigelli
Lawson, ale możemy ja komponować sami zmieniając proporcje i składniki.
Składniki granoli:
- 6 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych
- 2 – 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1,5 łyżki płatków migdałowych
- 1.5 łyżki ziaren sezamu
- 0,5 jabłka
- 2, 5 łyżki płynnego miodu – jeśli mamy miód scukrzony, podgrzejmy go w mikrofalówce
Wszystkie suche składniki wsypać do miski. Dodać starte na
grubych oczkach tarki jabłko oraz miód. Wszystko wymieszać. Wysypać na wyłożoną
papierem do pieczenia blachę i wstawić do nagrzanego do 150 -160OC piekarnika.
Co jakiś czas przemieszać. Piec do uzyskania zadowalającego nas koloru – jedni wola
jaśniejszą inni ciemniejszą granolę. Jeśli nie chcemy od razu wykorzystać granoli
lub wykonamy jej większą ilość przechowujmy ją kilka dni w szczelnie zamkniętym
pojemniku lub w worku strunowym.
Jogurt typu greckiego lub jeśli chcemy użyjmy odtłuszczonego - duży kubek
Kilka dojrzałych truskawek – chodź można zastąpić innymi
owocami
W czterech kieliszkach na zmianę układać: granolę, jogurt i
truskawki. Udekorować kapką jogurtu, truskawką oraz listkiem mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz