poniedziałek, 17 czerwca 2013

Granola z truskawkami i jogurtem - deser bez wyrzutów sumienia

      Eleganckie śniadanie lub zdrowy deser… granola czyli mix płatków owsianych z bakaliami, dosłodzony miodem, zapieczony w piekarniku. Podany ze świeżymi owocami i kremowym jogurtem zaspokoi ochotę na coś słodkiego, ale nie obciążającego, bo tu lato nadchodzi. Granola inspirowana przepisem Nigelli Lawson, ale możemy ja komponować sami zmieniając proporcje i składniki.
Składniki granoli:
  • 6 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 2 – 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1,5 łyżki płatków migdałowych
  • 1.5 łyżki ziaren sezamu
  • 0,5 jabłka
  • 2, 5 łyżki płynnego miodu – jeśli mamy miód scukrzony, podgrzejmy go w mikrofalówce
      Wszystkie suche składniki wsypać do miski. Dodać starte na grubych oczkach tarki jabłko oraz miód. Wszystko wymieszać. Wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do nagrzanego do 150 -160OC piekarnika. Co jakiś czas przemieszać. Piec do uzyskania zadowalającego nas koloru – jedni wola jaśniejszą inni ciemniejszą granolę. Jeśli nie chcemy od razu wykorzystać granoli lub wykonamy jej większą ilość przechowujmy ją kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w worku strunowym.
Jogurt typu greckiego lub jeśli chcemy użyjmy odtłuszczonego  - duży kubek
Kilka dojrzałych truskawek – chodź można zastąpić innymi owocami
      W czterech kieliszkach na zmianę układać: granolę, jogurt i truskawki. Udekorować kapką jogurtu, truskawką oraz listkiem mięty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz