Domowy, delikatny nadziany bakaliami pasztet. Zajadamy się
nim bez obaw o jakość półproduktów użytych do jego produkcji, bo wiemy co do niego
włożyliśmy. Bardzo łatwy w wykonaniu: mielimy, mieszamy, pieczemy. Doskonały na
świąteczny stół jako zimna przekąska z dodatkiem żurawiny, lub jako dodatek do
kanapek. Gorąco polecam.
Składniki:
- 1 ½ kg wątróbki drobiowej
- 30 dag fileta z kurczaka
- ½ kg wieprzowiny- łopatka/karkówka/szynka
- 1 cebula
- olej
- po garści: rodzynek, żurawiny, śliwek suszonych, moreli suszonych, płatków migdałów
- 2 jaja
- 50 ml nalewki – wiśniowej/ porzeczkowej lub koniaku
- 3 łyżki kaszki manny
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz w ziarnach, liście laurowe oraz ziele angielskie – ilość zależy od upodobania,
- szklanka bulionu
Wątróbkę oczyścić, następnie obgotować we wrzątku. Mięso
wieprzowe ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziaren
pieprzu oraz ziela angielskiego.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z niewielką
ilością soli.
Pięć wątróbek pokroić w kostkę( jeśli chcemy mieć wyczuwalne
kawałki w pasztecie). Pozostałe trzy rodzaje mięsa zmielić wraz z cebulą w
maszynce do mięsa.
Do dużej miski włożyć mięso, bakalie, kaszkę, jajka, nalewkę
– wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku.
Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć do nich
nadzienie, pozostawiając około 2 cm marginesu od górnej krawędzi. Wlać ok. ½
szklanki bulionu. Całość szczelnie przykryć folią aluminiową. Wstawić do
nagrzanego do 180oC piekarnika na około 40 minut. Zostawić w
piekarniku do ostygnięcia.
Jeśli boimy się, że pasztet nam się przypali możemy piec go
w kąpieli wodnej.
świetnie pycha:)
OdpowiedzUsuń