środa, 4 grudnia 2013

Domowy pasztet nadziany bakaliami

      Domowy, delikatny nadziany bakaliami pasztet. Zajadamy się nim bez obaw o jakość półproduktów użytych do jego produkcji, bo wiemy co do niego włożyliśmy. Bardzo łatwy w wykonaniu: mielimy, mieszamy, pieczemy. Doskonały na świąteczny stół jako zimna przekąska z dodatkiem żurawiny, lub jako dodatek do kanapek. Gorąco polecam.

Składniki:
  • 1 ½ kg wątróbki drobiowej
  • 30 dag fileta z kurczaka
  • ½ kg wieprzowiny- łopatka/karkówka/szynka
  • 1 cebula
  • olej
  • po garści: rodzynek, żurawiny, śliwek suszonych, moreli suszonych, płatków migdałów
  • 2 jaja
  • 50 ml nalewki – wiśniowej/ porzeczkowej lub koniaku
  • 3 łyżki kaszki manny
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz w ziarnach, liście laurowe oraz ziele angielskie – ilość zależy od upodobania,
  • szklanka bulionu

      Wątróbkę oczyścić, następnie obgotować we wrzątku. Mięso wieprzowe ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z niewielką ilością soli.
Pięć wątróbek pokroić w kostkę( jeśli chcemy mieć wyczuwalne kawałki w pasztecie). Pozostałe trzy rodzaje mięsa zmielić wraz z cebulą w maszynce do mięsa.
      Do dużej miski włożyć mięso, bakalie, kaszkę, jajka, nalewkę – wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku.
      Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć do nich nadzienie, pozostawiając około 2 cm marginesu od górnej krawędzi. Wlać ok. ½ szklanki bulionu. Całość szczelnie przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika na około 40 minut. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia. 
      Jeśli boimy się, że pasztet nam się przypali możemy piec go w kąpieli wodnej.

1 komentarz: