poniedziałek, 23 grudnia 2013

Olej rzepakowy zamknięty w ptysiu z bitą śmietaną

      Lubicie  pyszne, chrupiące ptysie wypełnione aksamitną bitą śmietaną … jasne. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, czas ich przygotowania możemy rozdzielić sobie nawet na dwa dni. Doskonale pasują na słodkie co nieco do kawy jak i na świąteczne przyjęcie. Ciasto ptysiowe jest przygotowane na bazie oleju rzepakowego. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze warto o nim pamiętać komponując codzienne menu.”

Ciasto na około 30 sztuk ptysi:
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml wody
  • 12,5 dag mąki pszennej
  • 4 jaja

      Do rondla wlać olej rzepakowy i wodę, doprowadzić do wrzenia. Na gorący płyn wsypać mąkę i wymieszać. Gotować ciągle mieszając ok. 2 -3 minut. Zrobi się szkliste, gęste, odejdzie od ścianek garnka , może oddzielić się olej, ale tym nie należy się przejmować. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
      Zimne ciasto włożyć do misy miksera. Włączyć mikser i ubijać przez chwilę by ciasto połączyło się z oddzielonym olejem. Powoli dodawać po jednym jaju, ciągle miksując, do uzyskania jednolitej konsystencji.
      Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki lub koła i wyciskać na blaszkę wyłożoną pergaminem dowolnej wielkości rozetki. Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec do zrumienienia. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia, by ptysie pozostały chrupkie.

Masa śmietanowa:
  • 1 litr śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru + do posypania
  • 2 łyżeczki żelatyny

      Zimną śmietankę ubić wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Napęczniałą żelatynę rozpuścić przez kilka sekund w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dodać dwie łyżki śmietany do żelatyny, wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę przelać do reszty śmietany, wymieszać. 
      Ptysie poprzekrawać na pół.  Napełnić jedną połówkę masą śmietanową i nakryć drugą. Całość obsypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz