Masło orzechowe wbrew pozorom możemy w szybki i prosty
sposób przygotować sami w domu. Do jego przygotowania potrzebne nam są
……….orzeszki ziemne, tylko, no i może szczypta soli. Gdy mamy ochotę na masło
orzechowe, musimy kupić cały słoik, który potem leży miesiącami w lodówce, a
tak sami decydujemy ile go przyrządzamy i wychodzi znacznie taniej. Nie będę
pisać dokładnej proporcji bo takiej nie mam, sypiemy tyle ile chcemy.
Składniki:
- orzeszki ziemne u mnie około 200 g
- szczypta soli morskiej
Jeśli używamy orzeszków już uprażonych i solonych, to
wkładamy je tylko do blendera i miksujemy około 5 -10 minut do uzyskania kremowej konsystencji.
Najpierw będą się rozdrabniać i z wyglądu przypominać suchą, matową pakę. W
miarę mielenia zacznie się wytracać olej i nabiorą lśniącej barwy. Wtedy masło
jest gotowe. Jeżeli chcemy mieć wyczuwalne kawałki orzeszków, na początku
rozdrabniania odłóżmy 1/3 ilości orzechów, a na końcu wymieszajmy ją z gotową
masą.
Możemy przygotować masło orzechowe, z fistaszków które
kupujemy wraz z łupiną. Nie są one obklejone tłuszczem z solą. Orzeszki należy
obrać i pozbyć się ciemnych osłonek. Wyłożyć je na blaszkę i wstawić do
nagranego piekarnika, by je lekko uprażyć na około 7 minut. Staną się lśniące.
Można również uprażyć na patelni, ale trzeba pilnować, gdyż szybko się palą. Po
ostudzaniu postępować jak wyżej.
Masło orzechowe przełożyć do słoiczka, można je trzymać w lodówce kilka dni.
Masło orzechowe przełożyć do słoiczka, można je trzymać w lodówce kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz