poniedziałek, 2 grudnia 2013

Masło orzechowe domowej roboty

      Masło orzechowe wbrew pozorom możemy w szybki i prosty sposób przygotować sami w domu. Do jego przygotowania potrzebne nam są ……….orzeszki ziemne, tylko, no i może szczypta soli. Gdy mamy ochotę na masło orzechowe, musimy kupić cały słoik, który potem leży miesiącami w lodówce, a tak sami decydujemy ile go przyrządzamy i wychodzi znacznie taniej. Nie będę pisać dokładnej proporcji bo takiej nie mam, sypiemy tyle ile chcemy.

Składniki:
  • orzeszki ziemne u mnie około 200 g
  • szczypta soli  morskiej

      Jeśli używamy orzeszków już uprażonych i solonych, to wkładamy je tylko do blendera i miksujemy około 5 -10  minut do uzyskania kremowej konsystencji. Najpierw będą się rozdrabniać i z wyglądu przypominać suchą, matową pakę. W miarę mielenia zacznie się wytracać olej i nabiorą lśniącej barwy. Wtedy masło jest gotowe. Jeżeli chcemy mieć wyczuwalne kawałki orzeszków, na początku rozdrabniania odłóżmy 1/3 ilości orzechów, a na końcu wymieszajmy ją z gotową masą.
      Możemy przygotować masło orzechowe, z fistaszków które kupujemy wraz z łupiną. Nie są one obklejone tłuszczem z solą. Orzeszki należy obrać i pozbyć się ciemnych osłonek. Wyłożyć je na blaszkę i wstawić do nagranego piekarnika, by je lekko uprażyć na około 7 minut. Staną się lśniące. Można również uprażyć na patelni, ale trzeba pilnować, gdyż szybko się palą. Po ostudzaniu postępować jak wyżej.      
      Masło orzechowe przełożyć do słoiczka, można je trzymać w lodówce kilka dni.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz