piątek, 13 grudnia 2013

Czekoladowe Święta

       Można powiedzieć, że jest to ciasto „dietetyczne” i bardzo zdrowe. Po pierwsze nie zawiera mąki jego plus, po drugie ma w składzie orzechy i migdały – marcepan – samo zdrowie, gorzka czekolada z wysoko % kakao – sam magnez. Torcik składa się z dwóch wilgotnych blatów, przełożony jest masą marcepanową z bitą śmietaną, chodź sam marcepan też się sprawdzi i zaoszczędzi nam czas. Całość oblana, jest polewą czekoladową.

Jeśli podoba Ci się przepis zagłosuj na niego w konkursie Lidla
Ciasto:
  • 200 g czekolady gorzkiej 74%
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g orzechów laskowych
  • 4 jaja
  • szczypta soli
      Orzechy laskowe zmielić, czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić wraz z solą na sztywną pianę, w trakcie dodając połowę cukru.  W osobnej misce masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, w trakcie  dodawać po jednym żółtku ciągle mieszając. Do masy dodać orzechy oraz czekoladę, wymieszać. Na koniec  dodać ubitą piane z białek i delikatnie ją wmieszać. Ciasto podzielić na dwie części  piec osobno w nagrzanym do 170oC piekarniku z termo obiegiem, bez termo obiegu w 180oC do momentu zrumienienia około 20 minut. Tortownica  około 20 cm. Placki wystudzić.
Krem marcepanowy:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g marcepan- u
  • 1 łyżeczka żelatyny + woda potrzebna do jej namoczenia
      Marcepan przetrzeć przez sito. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, poczekać aż napęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.  Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać , całość przełożyć do pozostałej śmietany, wmieszać.. Do masy dołożyć marcepan, wymieszać. Tak przygotowaną masą przełożyć dwa czekoladowo – orzechowe blaty.
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej 74%
  • 50 g masła
      Połamaną na kawałki czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać . Tak przygotowaną polewą oblać ciasto.
Dekoracje:
  • 50 g marcepan
      Marcepan rozwałkować i wycinać z niego świąteczne motywy, ozdoby ułożyć na cieście. 

1 komentarz: