Można powiedzieć, że jest to ciasto „dietetyczne” i bardzo zdrowe. Po pierwsze nie zawiera mąki jego plus, po drugie ma w składzie
orzechy i migdały – marcepan – samo zdrowie, gorzka czekolada z wysoko % kakao –
sam magnez. Torcik składa się z dwóch wilgotnych blatów, przełożony jest masą marcepanową
z bitą śmietaną, chodź sam marcepan też się sprawdzi i zaoszczędzi nam czas. Całość
oblana, jest polewą czekoladową.
Jeśli podoba Ci się przepis zagłosuj na niego w konkursie Lidla
Ciasto:
- 200 g czekolady gorzkiej 74%
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 100 g orzechów laskowych
- 4 jaja
- szczypta soli
Orzechy laskowe zmielić, czekoladę zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić wraz z solą na sztywną
pianę, w trakcie dodając połowę cukru. W
osobnej misce masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, w trakcie dodawać po jednym żółtku ciągle mieszając. Do
masy dodać orzechy oraz czekoladę, wymieszać. Na koniec dodać ubitą piane z białek i delikatnie ją
wmieszać. Ciasto podzielić na dwie części
piec osobno w nagrzanym do 170oC piekarniku z termo obiegiem,
bez termo obiegu w 180oC do momentu zrumienienia około 20 minut.
Tortownica około 20 cm. Placki
wystudzić.
Krem marcepanowy:
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g marcepan- u
- 1 łyżeczka żelatyny + woda potrzebna do jej namoczenia
Marcepan przetrzeć przez sito. Zimną śmietankę ubić na
sztywno. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, poczekać aż napęcznieje,
rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać ,
całość przełożyć do pozostałej śmietany, wmieszać.. Do masy dołożyć marcepan,
wymieszać. Tak przygotowaną masą przełożyć dwa czekoladowo – orzechowe blaty.
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej 74%
- 50 g masła
Połamaną na kawałki czekoladę wraz z masłem rozpuścić w
kąpieli wodnej. Wymieszać . Tak przygotowaną polewą oblać ciasto.
Dekoracje:
- 50 g marcepan
obłędne ciasto:)
OdpowiedzUsuń