Przepis, a raczej sposób wykonania lub pomysł na podanie.
Nic oryginalnego i nowego. Po prostu kupujemy pół produkty w sklepie, robimy
zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podajemy, a wszyscy wokół zachwyceni.
Czasami warto pozwolić sobie na odrobinę luzu.
Lista zakupów:
- Ciasto francuskie + odrobina śmietanki + odrobina cukru
- Krem karpatka + mleko + masło – w ilościach podanych na opakowaniu
- 500 ml śmietanki 30% + łyżka cukru pudru + 2 usztywniacze do śmietany
- Cukier puder do dekoracji
Ciasto francuskie rozwinąć. Duży obiadowy talerz przyłożyć do ciasta i wykroić jego kształt. Następnie koło ciasta podzielić na 9 – 12 mniejszych trójkątów. Posmarować śmietanką, posypać cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC z termoobiegiem. Piec do zrumienienia. Należy pilnować, gdyż cukier szybko się karmelizuje. Ciasto ma być wyrośnięte z widoczną strukturą listkową. Ostudzić. Każdy trójkąt przekroić na pół w poprzek.
Przygotować krem karpatka zgodnie z przepisem na opakowaniu. Są dwa rodzaje
gotowych kremów: jeden wymaga gotowania, drugi już nie. Wybór należy do Nas. Ja
użyłam tego co wymaga gotowania i co dużo mówić... jest pyszny, dodałam do
niego jeszcze 2 łyżki ekstraktu waniliowego. Krem rozłożyć na dolnej połówce
ciastka, najlepiej robić to workiem cukierniczym z okrągła końcówką lub użyć
grubego worka do zamrażania i obciąć róg.
Śmietankę ubić na z usztywniaczem i cukrem. Przełożyć do worka i wycisnąć na masę karpatkową.
Śmietankę ubić na z usztywniaczem i cukrem. Przełożyć do worka i wycisnąć na masę karpatkową.
Górna część ciastka położyć pod kątem na masę śmietanową a całość posypać
cukrem pudrem. Można użyć jeszcze cukrowych dekoracji lub świeżych owoców.
Schłodzić i podawać. Zachwyt
gwarantowany.
moje ulubione ciasto francuskie i to jeszcze z kremem, pyszności! pewnie dałabym rade zjeść wszystko na raz:)
OdpowiedzUsuńNiby nic skomplikowanego a wrażenie wizualne robi niesamowite :)
OdpowiedzUsuńsmaczniutkie-jadłam wykonane przez autorke.....
OdpowiedzUsuń