sobota, 27 kwietnia 2013

Sałata z serami i owocami

       Połączenie sałat z owocami, serami oraz orzechami. Polane niezwykłym słodkim sosem z domieszką lekkiego wina. Fantastyczna potrawa na letnie grillowanie. Nie tylko wybornie smakuje, ale będzie też dekoracją stołu.
Składniki:
  • sałata rucola
  • inny gatunek sałaty lub cykorii
  • 2 gruszki
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 50 g sera żółtego
  • garść orzechów włoskich
  • kilka truskawek – chodź nie koniecznie
Sos pomarańczowo – miodowy:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżka octu – dowolnego
  • 3 -4 łyżki białego lub różowego wina
  • sól, pieprz

      Wszystkie składniki sosu wymieszać i doprawić do smaku.
      Sałaty ułożyć na talerzu. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Orzechy uprażyć na suchej patelni i ułożyć na sałatce. Ser niebieski pokroić w kostkę, a żółty zetrzeć obierkiem do warzyw, truskawki poprzekrawać i wraz z orzechami posypać sałatkę.
      Całość polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz