Składniki:
- sałata rucola
- inny gatunek sałaty lub cykorii
- 2 gruszki
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 50 g sera żółtego
- garść orzechów włoskich
- kilka truskawek – chodź nie koniecznie
Sos pomarańczowo – miodowy:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka dżemu pomarańczowego
- 1 łyżka octu – dowolnego
- 3 -4 łyżki białego lub różowego wina
- sól, pieprz
Wszystkie składniki sosu wymieszać i doprawić do smaku.
Sałaty ułożyć na talerzu. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Orzechy uprażyć na suchej patelni i ułożyć na sałatce. Ser niebieski pokroić w kostkę, a żółty zetrzeć obierkiem do warzyw, truskawki poprzekrawać i wraz z orzechami posypać sałatkę.
Całość polać sosem.
Sałaty ułożyć na talerzu. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Orzechy uprażyć na suchej patelni i ułożyć na sałatce. Ser niebieski pokroić w kostkę, a żółty zetrzeć obierkiem do warzyw, truskawki poprzekrawać i wraz z orzechami posypać sałatkę.
Całość polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz