Grecka zupa cytrynowa – avgolemono. Kremowa, o wyrazistym
smaku cytryn. Smakowała mi bardzo, chodź nie każdemu przypadnie do gustu. U
mnie wersja z całymi jajami, ale często dodaje się tylko żółtka.
Składniki:
- 1,5 litra wywaru drobiowego
- 2 jaja
- 2 garści ryżu
- 2 sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- sól, pieprz
Do gorącego bulionu wsypać ryż i ugotować. Jaja ubić na
puszystą pianę, dodać do nich sok z cytryn i wymieszać. Szklankę bulionu wlać
do masy jajecznej i połączyć, po czym powoli wlewać do reszty bulionu. Całość
podgrzać, cały czas mieszając. Doprawić do smaku. Podawać od razu po przygotowaniu. Można ozdobić
kropelkami oliwy z oliwek i plasterkiem cytryny. Jeśli chcemy, by zupa była
bardziej sycąca, dodajmy do niej ugotowanego i rozdrobnionego kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz