wtorek, 2 lipca 2013

Zupa cytrynowa

      Grecka zupa cytrynowa – avgolemono. Kremowa, o wyrazistym smaku cytryn. Smakowała mi bardzo, chodź nie każdemu przypadnie do gustu. U mnie wersja z całymi jajami, ale często dodaje się tylko żółtka.
Składniki:
  • 1,5 litra wywaru drobiowego
  • 2 jaja
  • 2 garści ryżu
  • 2 sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • sól, pieprz


      Do gorącego bulionu wsypać ryż i ugotować. Jaja ubić na puszystą pianę, dodać do nich sok z cytryn i wymieszać. Szklankę bulionu wlać do masy jajecznej i połączyć, po czym powoli wlewać do reszty bulionu. Całość podgrzać, cały czas mieszając. Doprawić do smaku. Podawać od razu po przygotowaniu. Można ozdobić kropelkami oliwy z oliwek i plasterkiem cytryny. Jeśli chcemy, by zupa była bardziej sycąca, dodajmy do niej ugotowanego i rozdrobnionego kurczaka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz