Przepisów na leczo jest tyle ile osób je gotuje. Liczbę
składników można modyfikować i dostosowywać do swojego gustu. To czy damy 2 czy
5 papryk, czy będą zielone, czerwone, to
tylko nasza własna inicjatywa. Szybkie jednogarnkowe danie. Aha i zawsze zrobi
się go za dużo.
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 papryki
- 3 cebule
- 1 puszka pomidorów
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 6 kiełbas – 600 g – u mnie z czosnkiem niedźwiedzim
- 1 papryczka chilli
- olej
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do zup
Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać
olej, włożyć cebulę, osolić i podsmażyć chwilę. Dołożyć kiełbasę i smażyć na
wolnym ogniu, do uzyskania brązowego koloru. Odłożyć do miski.
Cukinię i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na
pozostałym tłuszczu z kiełbasy. Lekko osolić lub przyprawić przyprawą by
szybciej puściły warzywa wodę. Smażyć około 5 minut co jakiś czas miesząc
Wszystkie składniki przełożyć do garnka, dodać pomidory w
puszce oraz przecier pomidorowy, wymieszać. Dusić do miękkości. Przyprawić oraz
dodać posiekany czosnek.
pyszności!
OdpowiedzUsuńTo jest ten smak właśnie! :D Super Ci wyszło. Zapraszam też na leczo do mnie - http://leczo.net.pl/ :)
OdpowiedzUsuń