środa, 24 lipca 2013

Zielone placuszki pod kwiatem

       Placuszki z cukinii z dodatkiem marchewki, alternatywa dla placków ziemniaczanych. Które w sezonie letnim ciężko wykonać z powodu wodnistości ziemniaków. Warzywa starte na tarce o grubych oczkach, by po usmażeniu placka było widać co wchodzi w jego skład. Podałam je z kapką kwaśniej śmietany i smażonym kwiatem cukinii. Letni obiad prosto z ogródka.
Składniki na placuszki:
  • 700 g cukinii – połowa dużej sztuki pozbawionej pestek lub jedna średniej wielkości
  • 2 małe marchewki
  • 2 jaja
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • Łyżka posiekanej zieleniny – nać pietruszki, koper
  • Zgnieciony ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, chilli w płatkach
  • Olej rzepakowy
  • Kwaśna śmietana
      Cukinię i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko osolić i zostawić na 10 minut. Przełożyć na sito i odsączyć, lekko odcisnąć. Przełożyć do miski i dodać resztę składników. Wymieszać. Doprawić do smaku. Jeśli cukinie będą oddawać dalej wodę dodać jeszcze trochę mąki.
      Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Łyżką układać na nią placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Za każdym razem jak będziemy nabierać ciasto na łyżkę, należy je przemieszać. Mi wyszło z podanej ilości składników około 15 sztuk.
Smażony kwiat cukinii:
  • Mała cukinia wraz z kwiatem
  • 1 jajo
  • Łyżeczka mąki pszennej
  • Sól
  • Olej rzepakowy – około 2 cm pokrycia dna w garnku
      Jajko rozkłócić, dodać do niego mąkę i szczyptę soli, wymieszać. Olej rzepakowy rozgrzać. Cukinię wraz z kwiatem obtoczyć dokładnie w jajku i włożyć do rozgrzanego oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podanie:

       Na talerzu ułożyć placki z cukinii, na nie nałożyć kapkę śmietany, całość zwieńczyć smażonym kwiatem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz