Placuszki z cukinii z dodatkiem marchewki, alternatywa dla
placków ziemniaczanych. Które w sezonie letnim ciężko wykonać z powodu wodnistości
ziemniaków. Warzywa starte na tarce o grubych oczkach, by po usmażeniu placka było
widać co wchodzi w jego skład. Podałam je z kapką kwaśniej śmietany i smażonym
kwiatem cukinii. Letni obiad prosto z ogródka.
Składniki na placuszki:
- 700 g cukinii – połowa dużej sztuki pozbawionej pestek lub jedna średniej wielkości
- 2 małe marchewki
- 2 jaja
- 5 łyżek mąki pszennej
- Łyżka posiekanej zieleniny – nać pietruszki, koper
- Zgnieciony ząbek czosnku
- Sól, pieprz, chilli w płatkach
- Olej rzepakowy
- Kwaśna śmietana
Cukinię i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko
osolić i zostawić na 10 minut. Przełożyć na sito i odsączyć, lekko odcisnąć. Przełożyć
do miski i dodać resztę składników. Wymieszać. Doprawić do smaku. Jeśli cukinie
będą oddawać dalej wodę dodać jeszcze trochę mąki.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Łyżką układać na nią
placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Za każdym razem jak będziemy
nabierać ciasto na łyżkę, należy je przemieszać. Mi wyszło z podanej ilości składników około 15 sztuk.
Smażony kwiat cukinii:
- Mała cukinia wraz z kwiatem
- 1 jajo
- Łyżeczka mąki pszennej
- Sól
- Olej rzepakowy – około 2 cm pokrycia dna w garnku
Jajko rozkłócić, dodać do niego mąkę i szczyptę soli,
wymieszać. Olej rzepakowy rozgrzać. Cukinię wraz z kwiatem obtoczyć dokładnie w
jajku i włożyć do rozgrzanego oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podanie:
Na talerzu ułożyć placki z cukinii, na nie nałożyć kapkę
śmietany, całość zwieńczyć smażonym kwiatem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz