Bakłażany dzięki gotowaniu na parze stają się miękkie i nie
wchłoną tyle tłuszczu jak przy standardowym smażeniu. Doskonale smakują
nadziane serkami. Odnajdą się na letnim przyjęciu jako gość honorowy.
Smacznego.
Składniki:
- 3 bakłażany około 500 g każdy
- 300 g serka śmietankowego
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 1 kostka miękkiej fety
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- pęczek natki pietruszki i szczypioru
- gałązka świeżej bazylii
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do zup
- olej
Bakłażany pokroić wzdłuż lub w poprzek na krążki. Bakłażany
gotować na parze około 5-7 minut. Mają być półmiękkie, jeśli za długo będziemy
je gotować, to będą się rozlatywały przy próbie ich podniesienia. Na patelni
grillowej lub zwykłej rozgrzać niewielką ilość oleju, na nim układać bakłażany
lekko osolić lub posypać przyprawą do zup i smażyć z dwóch stron na złoty
kolor.
Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Do
miski włożyć sery i połączyć je ze sobą widelcem lub ułatwić sobie pracę i je
zmiksować. Zielona paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do serów, czerwoną,
ostudzoną paprykę, posiekane zioła również dodać. Składniki wymieszać i
doprawić do smaku. W celu zaostrzenia dania można dodać chilli.
Jeśli przygotowaliśmy bakłażany pokrojone wzdłuż nakładajmy
serek łyżką na ich koniec i zwijamy roladkę. Jeżeli grillowaliśmy krążki,
nałóżmy ser na ich połowę i nakryjmy je wolną powierzchnią, tworząc półkrążki.
Przed podaniem można je posypać zielenina i chilli.
bakłażan zapowiada się niezwykle interesująco. uwielbiam finger food
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńoo ciekawe bardzo mi to pasuje muszę wypróbować :D bardzo smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń