Biszkopt trochę inny niż zazwyczaj pieczemy, bo ten zawiera
masło. A wszystko co zawiera masło jest pyszne – niestety. Jest delikatny, a
zarazem wilgotny. Świetnie nadaje się jako baza do tortów, ale można go
przygotować jako samodzielne ciasto. Ja przełożyłam go masą czekoladową na
bazie bitej śmietany z konfiturą wiśniową i stanowił jedno piętro w torcie –
tort dołączę następnym razem. Przepis pochodzi z czasopisma "Dekoracja Ciast".
Składniki:
- 225 g masła
- 225 g cukru
- 4 jaja
- 175 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g gorzkiego kakao
- łyżka wody lub coli
Masło utrzeć z cukrem, w trakcie dodawać po jednym jajku.
Ubijać do uzyskania puszystej masy. Dodać połowę mąki i kakao, sól i proszek do
pieczenia, wmieszać w masę tłuszczowo – jajeczną. Dodać resztę mąki i kakao,
wymieszać. Jeśli masa jest bardzo gęsta,
można dodać wodę. Ja piekłam w wersji z woda i bez. (Z woda biszkopt wyszedł mi
prosty, bez boki miał wyrośnięte a środek zapadnięty, ale bez zakalca, ale tak naprawdę nie wiem
czy to był przypadek czy sprawka płynu. )
Ciasto podzielić na 2 równe porcje. Każdą będziemy piec
osobno. Piec w tortownicy o średnicy 20 -21 cm, w temperaturze 160oC,
do suchego patyczka. Biszkopt najpierw wyrośnie, a potem powoli opadnie, ale nie
będzie to zakalec. Zostawić do ostygnięcia.
Masa czekoladowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 usztywniacze do śmietany
- 100 g konfitury wiśniowej
Czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do rondla, zalać 100
ml śmietanki. Podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Schłodzić. Jeśli masa zbyt
mocno nam zastygnie, można podgrzać ją kilka sekund w mikrofalówce. Resztę śmietanki
ubić z usztywniaczami, pod koniec ubijania dodawać łyżkami masę czekoladową.
Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Biszkopt ułożyć na talerzu, na niego wyłożyć masę i
rozsmarować. Na niej rozłożyć konfiturę i przykryć biszkoptem układając go do góry
nogami. Tak przygotowane ciacho można polać czekolada lub posypać
kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz