poniedziałek, 15 lipca 2013

Biszkopt czekoladowy

      Biszkopt trochę inny niż zazwyczaj pieczemy, bo ten zawiera masło. A wszystko co zawiera masło jest pyszne – niestety. Jest delikatny, a zarazem wilgotny. Świetnie nadaje się jako baza do tortów, ale można go przygotować jako samodzielne ciasto. Ja przełożyłam go masą czekoladową na bazie bitej śmietany z konfiturą wiśniową i stanowił jedno piętro w torcie – tort dołączę następnym razem. Przepis pochodzi z czasopisma "Dekoracja Ciast".
Składniki:
  • 225 g masła
  • 225 g cukru
  • 4 jaja
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiego kakao
  • łyżka wody lub coli
      Masło utrzeć z cukrem, w trakcie dodawać po jednym jajku. Ubijać do uzyskania puszystej masy. Dodać połowę mąki i kakao, sól i proszek do pieczenia, wmieszać w masę tłuszczowo – jajeczną. Dodać resztę mąki i kakao, wymieszać. Jeśli masa jest  bardzo gęsta, można dodać wodę. Ja piekłam w wersji z woda i bez. (Z woda biszkopt wyszedł mi prosty, bez boki miał wyrośnięte a środek zapadnięty, ale bez zakalca, ale tak naprawdę nie wiem czy to był przypadek czy sprawka płynu. )
     Ciasto podzielić na 2 równe porcje. Każdą będziemy piec osobno. Piec w tortownicy o średnicy 20 -21 cm, w temperaturze 160oC, do suchego patyczka. Biszkopt najpierw wyrośnie, a potem powoli opadnie, ale nie będzie to zakalec. Zostawić do ostygnięcia.
Masa czekoladowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 usztywniacze do śmietany
  • 100 g konfitury wiśniowej
      Czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do rondla, zalać 100 ml śmietanki. Podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Schłodzić. Jeśli masa zbyt mocno nam zastygnie, można podgrzać ją kilka sekund w mikrofalówce. Resztę śmietanki ubić z usztywniaczami, pod koniec ubijania dodawać łyżkami masę czekoladową. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
      Biszkopt ułożyć na talerzu, na niego wyłożyć masę i rozsmarować. Na niej rozłożyć konfiturę i przykryć biszkoptem układając go do góry nogami. Tak przygotowane ciacho można polać czekolada  lub posypać kakao. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz