czwartek, 18 lipca 2013

Leczo z cukinii i kiełbasą

      Przepisów na leczo jest tyle ile osób je gotuje. Liczbę składników można modyfikować i dostosowywać do swojego gustu. To czy damy 2 czy 5 papryk,  czy będą zielone, czerwone, to tylko nasza własna inicjatywa. Szybkie jednogarnkowe danie. Aha i zawsze zrobi się go za dużo.
Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 papryki
  • 3 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 6 kiełbas – 600 g – u mnie z czosnkiem niedźwiedzim
  • 1 papryczka chilli
  • olej
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa do zup

      Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę, osolić i podsmażyć chwilę. Dołożyć kiełbasę i smażyć na wolnym ogniu, do uzyskania brązowego koloru. Odłożyć do miski.
      Cukinię i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na pozostałym tłuszczu z kiełbasy. Lekko osolić lub przyprawić przyprawą by szybciej puściły warzywa wodę. Smażyć około 5 minut co jakiś czas miesząc
     Wszystkie składniki przełożyć do garnka, dodać pomidory w puszce oraz przecier pomidorowy, wymieszać. Dusić do miękkości. Przyprawić oraz dodać posiekany czosnek.

2 komentarze: