Do zabarwienia ciasta będziemy potrzebować pomarańczowy barwnik spożywczy rozrobiony w niewielkiej ilości wody, ewentualnie możemy użyć rozrobionej w niewielkiej ilości kurkumy, ale wtedy uzyskamy bardziej żółć niż pomarańcz.
Ciasto nawijać na foremki tworząc stożek z ciasta przy węższej części, a dalej nawijać z zakładką. Każde ciastko „pomalować” pędzelkiem zanurzonym w barwniku i upiec.
Farsz jajeczny na około 10 sztuk:
- 5 jajek
- 2 łyżki majonezu
- sól, biały pieprz
- pół łyżeczki musztardy i ketchupu
Jaja ugotować na twardo. Wszystkie składniki zmielić w blenderze
na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub mocnego worka, odciąć róg
i napełniać farszem. Do imitacji natki użyć koperku lub natki pietruszki.
Świetny pomysł - wykorzystałam marchewkowa koncepcję, robiąc do tego własne nadzienie z twarożku doprawionego ziołami. Wyszło ładnie i pysznie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń