poniedziałek, 25 marca 2013

Fałszywe marchewki

         Marchewki zrobione z ciasta na rurki, napełnione farszem jajecznym będą stanowić świetną dekorację wielkanocnego stołu lub zachętą dla niejadka. Przygotować ciasto na rurki z kremem (odnośnik), zmniejszając odpowiednio składniki w zależności od tego ile chcemy uzyskać marchewek.
       Do zabarwienia ciasta będziemy potrzebować pomarańczowy barwnik spożywczy rozrobiony w niewielkiej ilości wody, ewentualnie możemy użyć rozrobionej w niewielkiej ilości kurkumy, ale wtedy uzyskamy bardziej żółć niż pomarańcz.
       Ciasto nawijać na foremki tworząc stożek z ciasta przy węższej części, a dalej nawijać z zakładką. Każde ciastko „pomalować” pędzelkiem zanurzonym w barwniku i upiec.


Farsz jajeczny na około 10 sztuk:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, biały pieprz
  • pół łyżeczki musztardy i ketchupu

      Jaja ugotować na twardo. Wszystkie składniki zmielić w blenderze na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub mocnego worka, odciąć róg i napełniać farszem. Do imitacji natki użyć koperku lub natki pietruszki.

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł - wykorzystałam marchewkowa koncepcję, robiąc do tego własne nadzienie z twarożku doprawionego ziołami. Wyszło ładnie i pysznie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń