Ekstremalnie kokosowy tort. Mleczko kokosowe zawarte w
kremie i przepyszny pancerz wokoło, dają pyszny kokosowy smak, ale nie ma w nim zbytniej nachalności. Dość szybki w
przygotowaniu, nie wymagana fantazji w dekorowaniu tortów. Ot taki tort w
starym stylu.
Składniki biszkopt (20cm):
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, jak podwoją
swoją objętość dosypać cukier. Ubijać aż masa zrobi się lśniąca i sztywna.
Dodać żółtka i proszek do pieczenia, zmiksować. Do masy jajecznej dodać mąkę i
delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego
do 160oC piekarnika z termoobiegiem. Piec do suchego patyczka.
Masa śmietanowo – kokosowa:
- 1 puszka mleczka kokosowego – tylko sztywna część
- 300 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mscarpone
- 2 śmietan-fixy
- cukier puder do smaku – około 3 łyżek
Śmietankę ubić wraz usztywniaczami, pod koniec dodając
cukier. Dodać serek i mleko kokosowe, wszystko jeszcze chwilę miksować.
Zimny biszkopt przekroić w dwóch miejscach, tak aby powstały
trzy blaty. Przełożyć ciasto kremem i obsmarować boki oraz górę.
Kruszonka kokosowa:
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 2-3 łyżki cukru
Wiórki wsypać na suchą patelnie, chwilę podgrzewać, często mieszając.
Dodać masło i cukier, mieszać do momentu rozpuszczenia się. Pilnować by wiórki
nie przypaliły się. Wystudzić. Najlepiej przełożyć je na talerz, by zakończyć
proces smażenia. Zimnymi wiórkami obłożyć obficie tort.
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńPyszny! Jak ja kocham wszystko kokosowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń