środa, 21 sierpnia 2013

Kruche ciasto z malinami zatopionymi w piance

      Doskonałe ciasto do kawy, nie za słodkie, ale też nie cierpkie. Dobrze się kroi i zawsze wychodzi. W przepisie użyłam malin, ale można je śmiało zastąpić innymi świeżymi owocami np. borówkami. Przepis na to ciasto jest bardzo popularny wśród blogerów , ja swój oparłam na recepturze Doroty z mojewypieki.com. Pracę nad ciastem możecie rozłożyć sobie spokojnie na dwa dni.
Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag masła lub margaryny – jeśli używacie margaryny a chcecie nadać ciastu bardziej maślany smak, posmarujcie papier do pieczenia warstwą masła i dopiero wyklejcie go ciastem.
  • 5 żółtek
  • 3-5 łyżek cukru pudru (ja dodałam 3 i ciasto nie było zbyt słodkie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

      Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Ciasto podzielić na dwie części – jedna niech stanowi 60% masy a druga 40%. Mniejszą zawijamy w folię i chłodzimy. Drugą częścią wyklejamy wyłożoną papierem blaszkę (37x25) i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 1 godzinę lub schładzamy i tarkujemy wykładając wiórkami z ciasta dno. Dwie metody i ten sam efekt. Ja zawsze wylepiam, bo mi szybciej.
      Ciasto włożyć do nagrzanego do 190oC piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia. Lekko ostudzić.
Pianka:
  • 5 białek
  • 2 budynie w proszku waniliowe, śmietankowe ,malinowe lub cytrynowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka octu (niekoniecznie)
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub saszetka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli

      Białka z solą ubić na sztywną pianę, w trakcie powoli wsypywać cukier. Do masy dodać budynie i wymieszać. Powoli wlewać olej ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej masy.  Tak przegotowaną piankę wyłożyć na upieczony spód, wyrównać powierzchnię.
  • 300-400 g malin
  • cukier puder do posypania

       Maliny układać na cieście lekko je wbijając, tak by dziurka po szypułce była u góry, aby sok nie wnikał w pianę. Z zamrażalnika wyjąc ciasto i starkować je na grubych oczkach posypując maliny lub poskubać ciasto i posypać maliny. U mnie metoda mieszana, część ciasta starkowana, a reszta skubana.

      Wstawić do piekarnika na 190o  i piec do lekkiego zrumienienia około 20 minut. Wystudzić . Posypać cukrem pudrem. 

3 komentarze: