niedziela, 8 września 2013

Tort Falubaz

      Lubuskie dwoma miastami stoi i dwoma drużynami żużlowymi słynie. W południowej części  rządzi Stelmet Falubaz Zielona Góra i to dla jej kibica był ten tort. Ciasto ubrane w klubowe barwy na zewnątrz i wewnątrz tortu, by była podwójna niespodzianka. Przełożony masą śmietanową.

Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • barwniki spożywcze: żółty i zielony

      Białka oddzielić od żółtek. Białka wraz z solą ubić na sztywną pianę, w trakcie dodawać partiami cukier. Dodać żółtka i proszek do pieczenia i jeszcze chwile ubijać. Do masy jajecznej dodać mąkę, najlepiej przesianą, i delikatnie połączyć ze sobą.
      Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać barwnik żółty, do drugiej zielony a trzecią część pozostawić taką jaka jest.
      Dno tortownicy (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć żółtą masę do tortownicy i rozłożyć ją po bokach, następnie masę nie zabarwioną a na środek zieloną. Piec w temperaturze 160oC do „suchego patyczka”.

      Po ostudzenia ciasta, wyciąć je z formy nożem, ściąć lekko górna warstwę. Biszkopt przeciąć na trzy części.

Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 usztywniacze do śmietany
  • cukier puder do smaku

      Zimną śmietankę wraz z usztywniaczami ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.
Tak przygotowaną masą posmarować blaty tortu.

Dekoracja:
  • gotowy krem do ciast o smaku waniliowym, śmietankowym lub ajerkoniaku
  • czarna masa plastyczna
  • barwniki spożywcze: żółty, zielony oraz czarny

      Krem przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odłożyć łyżkę, a resztę podzielić na trzy części. Jedną zabarwić na zielono, drugą na żółto a trzecią pozostawić bez zmian. Tort posmarować masami.
      Lukier plastyczny rozwałkować i wyciąć z niego mysz, przełożyć na ciasto. Pozostały krem zabarwic czarnym barwnikiem i wykonać końcowy napis. 

1 komentarz:

  1. Mój znajomy to też kibic Falubazu...i pewnie Jarkowi też posmakowałby taki tort..

    OdpowiedzUsuń