Lubuskie dwoma miastami stoi i dwoma drużynami żużlowymi
słynie. W południowej części rządzi
Stelmet Falubaz Zielona Góra i to dla jej kibica był ten tort. Ciasto ubrane w
klubowe barwy na zewnątrz i wewnątrz tortu, by była podwójna niespodzianka.
Przełożony masą śmietanową.
Biszkopt:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- barwniki spożywcze: żółty i zielony
Białka oddzielić od żółtek. Białka wraz z solą ubić na
sztywną pianę, w trakcie dodawać partiami cukier. Dodać żółtka i proszek do
pieczenia i jeszcze chwile ubijać. Do masy jajecznej dodać mąkę, najlepiej
przesianą, i delikatnie połączyć ze sobą.
Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać barwnik
żółty, do drugiej zielony a trzecią część pozostawić taką jaka jest.
Dno tortownicy (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć
żółtą masę do tortownicy i rozłożyć ją po bokach, następnie masę nie zabarwioną
a na środek zieloną. Piec w temperaturze 160oC do „suchego patyczka”.
Po ostudzenia ciasta, wyciąć je z formy nożem, ściąć lekko
górna warstwę. Biszkopt przeciąć na trzy części.
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 usztywniacze do śmietany
- cukier puder do smaku
Zimną śmietankę wraz z usztywniaczami ubić na sztywną pianę,
pod koniec dodając cukier.
Tak przygotowaną masą posmarować blaty tortu.
Dekoracja:
- gotowy krem do ciast o smaku waniliowym, śmietankowym lub ajerkoniaku
- czarna masa plastyczna
- barwniki spożywcze: żółty, zielony oraz czarny
Krem przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odłożyć
łyżkę, a resztę podzielić na trzy części. Jedną zabarwić na zielono, drugą na żółto a trzecią
pozostawić bez zmian. Tort posmarować masami.
Lukier plastyczny rozwałkować i
wyciąć z niego mysz, przełożyć na ciasto. Pozostały krem zabarwic czarnym
barwnikiem i wykonać końcowy napis.
Mój znajomy to też kibic Falubazu...i pewnie Jarkowi też posmakowałby taki tort..
OdpowiedzUsuń