sobota, 28 września 2013

Placuszki dyniowe z ricotty z sosem grzybowym

       Puszyste, delikatne i pożywne placuszki na bazie serka ricotty z dodatkiem dyni. Smażone na suchej patelni, bez dodatku ciężkiego tłuszczu. Doskonale smakują z dżemem na słodko lub jako dodatek do wytrawnego sosu. Ja podałem je do śmietanowo-serowo-grzybowego sosu.

Składniki:
  • 150 g ricotty
  • 3 łyżki musu z dyni
  • 2 jaja
  • 5 łyżek mąki
  • sól do smaku

      Ser wymieszać z jajkami i dynią. Dodawać po łyżce mąki i wmieszać w masę. Odstawić na 5 minut do połączenia składników. Smażyć niewielkie placuszki na suchej teflonowej patelni z obu stron.

Szybki sos śmietanowo –serowo- grzybowy:
  • ½ średniej sztuki cebuli
  • 3 garście świeżych leśnych grzybów
  • 200 ml śmietany – słodkiej lub kwaśnej – zależy jaką preferujemy
  • 100 g sarka topionego – najlepiej w „kiełbasce” bo jest półpłynny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej

      Grzyby oczyścić  i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do niej grzyby i razem dusić jakieś 5 – 10 minut, często mieszając. Do sosu wlać śmietanę, dodać serek, wymieszać i jeszcze chwile dusić. Doprawić solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. 
     Na talerzu ułożyć kilka placuszków z dyni i z jednej strony polać obficie sosem grzybowym. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz