Znakomita tarta z musu dyniowego, chodź w smaku nie
wyczuwamy tego warzywa. Tarta wychodzi dość słodka i jeden kawałek zaspokoi
naszą potrzebą na słodycze. Ale patrząc z drugiej strony jest tam tyle warzyw –
dynia- więc czujemy się usprawiedliwieni, bo w końcu jemy zdrowo. Mi jej smak
nasuwał creme brule, więc same pozytywne wrażenia.
Ciasto:
- 200 g masła
- 250 g mąki
- 50 g cukru
Składniki zagnieść ze sobą. Ciastem wykleić formę
żaroodporną lub tortownicę i schłodzić w lodówce około 0,5 godziny. Piekarnik
nagrzać do 190oC i upiec ciasto na lekko złoty kolor.
Nadzienie dyniowe:
- 4 duże lub 5 małych jaj
- 530 ml(puszka) mleka skondensowanego słodzonego
- 150 g cukru
- 400 g musu z dyni – 1 ½ szklanki
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
Jaja, mleko oraz cukier wymieszać ze sobą, by rozpuścił się
cukier. Do masy jajecznej dodać mus z dyni oraz cynamon, połączyć ze sobą.
Wylać na upieczony spód i wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika.
Piec około godziny, do momentu, aż masa będzie ścięta. Jeśli zaczęło by się za
mocno rumienić, należy przykryć je folią aluminiową.
Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Tarte podawać samą lub z kapka bitej śmietany posypanej cynamonem.
sezon dyniowy w pełni! :)) lubie to
OdpowiedzUsuń