czwartek, 3 października 2013

Pumpkin pie – tarta dyniowa

       Znakomita tarta z musu dyniowego, chodź w smaku nie wyczuwamy tego warzywa. Tarta wychodzi dość słodka i jeden kawałek zaspokoi naszą potrzebą na słodycze. Ale patrząc z drugiej strony jest tam tyle warzyw – dynia- więc czujemy się usprawiedliwieni, bo w końcu jemy zdrowo. Mi jej smak nasuwał creme brule, więc same pozytywne wrażenia.

Ciasto:
  • 200 g masła
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru

      Składniki zagnieść ze sobą. Ciastem wykleić formę żaroodporną lub tortownicę i schłodzić w lodówce około 0,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 190oC i upiec ciasto na lekko złoty kolor.

Nadzienie dyniowe:
  • 4 duże lub 5 małych jaj
  • 530 ml(puszka) mleka skondensowanego słodzonego
  • 150 g cukru
  • 400 g musu z dyni – 1 ½ szklanki
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

      Jaja, mleko oraz cukier wymieszać ze sobą, by rozpuścił się cukier. Do masy jajecznej dodać mus z dyni oraz cynamon, połączyć ze sobą. Wylać na upieczony spód i wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika. Piec około godziny, do momentu, aż masa będzie ścięta. Jeśli zaczęło by się za mocno rumienić, należy przykryć je folią aluminiową.
      Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
      Tarte podawać samą lub z kapka bitej śmietany posypanej cynamonem. 

1 komentarz: