Ciasto bardzo intensywne w smaku, ale nie z powodu cukinii,
lecz dużej ilości kakao. Dla prawdziwych czekoladożerców. Jest puszyste i
lekkie, chodź „na oko” wygląda na bardzo wilgotnie i ciężkie. Typowe ciasto do
kawy, mające wielu zwolenników jak i sceptyków. I wcale nie jest słodkie mimo,
że zawiera ćwierć kilo cukru.
Ciasto:
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka masła
- 250 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub dowolnej nalewki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja
- szczypta soli
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 300 g mąki pszennej
- 120 g ciemnego kakao
- 2 łyżki kawy – ja dałam sypaną
- 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii wraz ze skórką
- 250 g malin (niekoniecznie)
Olej i masło przełożyć do misy miksera, wsypać cukier i
ubijać, dodając po jednym jajku. Dołożyć do masy śmietanę, proszek oraz sodę,
wymieszać. Do masy wsypać mąkę, kakao, sól, kawę, wmiksować. Na koniec do
ciasta dodać starkowaną cukinię.
Ciasto wyłożyć na blaszkę(25x25). Maliny poukładać na
cieście lekko wciskając, tak by dziurka po szypułce była u góry.
Piec w temperaturze 180oC około 40 minut do suchego patyczka.
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka żelatyny
- barwniki spożywcze – zielony i różowy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło, wmieszać
je w czekoladę. Do polewy dodać śmietanę i wymieszać. Żelatynę namoczyć w
niewielkiej ilości wody – tak by ją tylko przykryło, poczekać aż napęcznieje.
Tak przegotowaną żelatynę przełożyć do ogrzewanej w kąpieli wodnej polewy i
mieszać do momentu rozpuszczenia.
2/3 przestudzonej
polewy zabarwić niewielką ilością zielonego barwnika i wylać na ciasto. 1/3
polewy zabarwic na różowo i pokropić ciasto oblane zielona polewą. Kolorową masę można zastąpić polewą czekoladową.
wygląda.....przepysznie :) a polewa jak marzenie. Dzięki cukinii cisto jest wilgotne tak jak lubię
OdpowiedzUsuń