Bardzo jesienne ciasto, pełne soczystej dyni, bakalii oraz
cynamonu - wilgotne, a przy tym puszyste.
Szybkie w przygotowaniu, i na pewno się uda. Polecam.
Składniki:
- 2 szklanki drobno tartej dyni
- 2 szklanki drobno krojonej dyni
- 1 szklanka oleju
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka dowolnych bakalii – u mnie orzechy włoskie, laskowe oraz rodzynki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 cm kawałek startego imbiru
- tłuszcz do formy
Jaja wraz z cukrem ubić na puszystą pianę. Dodać olej i
wymieszać. Dołożyć sypkie składniki, wymieszać. Dodać bakalie i dynię,
zmiksować. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy – ja użyłam formy z
kominem do babki, ale może to być również prostokątna blaszka lub
tortownica. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec do
suchego patyczka.
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok z cytryny lub limonki
Z podanych składników zrobić
lukier. Polać nim wystudzone ciasto.
Wyszło mi przeeeeepyszne ! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNaprawdę smaczna i wilgotna
Usuń