sobota, 28 września 2013

Mus z dyni

       Nie podaję ilości dyni do przygotowania musu, bo zależy ona tylko od nas. Jeśli kupujecie dynię z zamiarem przygotowania z niej słodkiego dania, to wybierzcie tą o najbardziej pomarańczowej barwie, wtedy będzie słodka. Z musu dyniowego przygotujemy wiele smakowitych dań i na pewno znajdziecie u mnie przepisy na nie.
  • dynia
  • papier do pieczenia
  • folia aluminiowa

     Dynię wydrążyć. Pokroić ją na kawałki, zachowując skórę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej dynię i przykryć, dość szczelnie folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego do 200oC piekarnika na około godzinę. Sprawdzać miękkość dyni widelcem. Po upieczeniu wystudzić. Miąższ dyni oddzielić od skóry i zblendować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz