środa, 11 września 2013

Słodkie grzybobranie

       Coraz więcej jesieni na zewnątrz, a grzybów w lasach nie widać, więc może czymś je zastąpić… Słodkie grzyby z kruchego ciasta, wypełnione kremem orzechowym, oblane czekoladą, grzybobrania nie zastąpią - ale oko i podniebienie ucieszą. Pamiętam jak w dzieciństwie piekła je babcia, więc gdy natknęłam się na przepis w książce Siostry Anastazji, musiałam je upiec. Jeśli macie trochę wolnego czasu to polecam, bo nie jest to przepis na 5 minut.

Ciasto:
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 5 żółtek
  • 12,5 dag cukier puder
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • margaryna lub olej do smarowania foremek
  • Dekoracja:
  • 1 łyżka suchego maku
  • 1 białko

      Składniki zagnieść ze sobą. Foremki do babeczek posmarować  po zewnętrznej stronie tłuszczem. Około 2/3 ilością ciasta wylepić foremki na zewnątrz – będą to kapelusze grzybków - i wstawić do lodówki do schłodzenia. Pozostałą część ciasta rozwałkować i foremkami wyciąć kółka, a w nich kieliszkiem na środku mniejsze kółko – będzie to blaszka naszego grzyba. Ze ścinków ciasta polepić ruloniki, jeden koniec moczyć w białku a potem maku, będzie to nóżka grzybka. Piec elementy grzybków w 180oC do lekkiego zrumienienia. Ostrożnie ściągać ciasto z foremek, gdyż wychodzi dość kruche. Mi wyszło 12 grzybków dużych i 12 małych.

Masa orzechowa:
  • ½ litra mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 10 dag mielonych orzechów – u mnie włoskie
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • Wódka lub spirytus do smaku

      300 ml mleka zagotować wraz z cukrem kryształem. Do 200 ml mleka dodać mąki, wymieszać i wlać na wrzące mleko, zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać orzechy. Jeśli chcemy możemy dodać odrobinę alkoholu.
       Korpusy babeczek wypełnić kremem, przykryć je blaszką i włożyć nóżkę.

Polewa:
  • ½ kostki masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 ½ łyżki kakao

      Składniki włożyć do garnka, wymieszać i zagotować. W tak powstałej polewie maczać kapelusze grzybków. Lekko schłodzić by polewa stężała. 

1 komentarz:

  1. piękne :) podobne do moich, które też niedawno robiłam http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/08/grzybki-ciasteczka-z-kremowka-krok-po.html

    OdpowiedzUsuń