Lekka sałatka w słonecznych kolorach. Brokuły z jogurtowym
kurczakiem curry i makaronem. Makaron można śmiało zastąpić ryżem, a pomidorki
koktajlowe zwykłym pomidorem pokrojonym w kostkę lub w ósemki.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek zmiażdżonego czosnku
- 1 łyżeczka curry ( używam świeżo mielonej przyprawy z młynka)
- 2 – 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 4 garście makaronu drobne muszelki (miara przed ugotowaniem)
- 1 brokuł
- olej
- kilka pomidorków koktajlowych
Mięso pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki jogurtu, carry i
czosnek. Wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin by się przegryzło. Mięso
podsmażyć na oleju. Brokuł i makaron ugotować.
Do miski przełożyć makaron , mięso, brokuł, pomidorki,
odcedzoną kukurydzę wymieszać ze sobą.
Sos :
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, curry,
Jogurt wymieszać z musztardą, doprawić do smaku. Polać nim
składniki sałatki.
zdrowy i kolorowy obiad:)
OdpowiedzUsuń