niedziela, 1 września 2013

Francuskie z parmezanem i orzeszkami

      Szybkie ślimaki z ciasta francuskiego, z niecodziennym nadzieniem.

Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • garść świeżej Bazyli
  • garść orzeszków ziemnych solonych
  • oliwa z oliwek
  • 30 g tartego parmezanu
  • 12 plastrów salami
  • suszone płatki chilli – jeśli chcemy lub pieprz


      Rozwinąć ciasto francuskie. Bazylię posiekać i rozsypać na cieście. Następnie posypać blat serem  i lekko skropić oliwą. Salami ułożyć w trzech rzędach. Orzeszki posiekać i wysypać w wolne miejsca pomiędzy wędliną. Ciasto zwinąć w rulon od krótszej strony. Kroić w 1.5 cm plastry i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w 200oC do uzyskania złotego koloru. 

3 komentarze: