czwartek, 19 września 2013

Wilgotne ciasto dyniowe

      Bardzo jesienne ciasto, pełne soczystej dyni, bakalii oraz cynamonu -  wilgotne, a przy tym puszyste. Szybkie w przygotowaniu, i na pewno się uda. Polecam.

Składniki:
  • 2 szklanki drobno tartej dyni
  • 2 szklanki drobno krojonej dyni
  • 1 szklanka oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka dowolnych bakalii – u mnie orzechy włoskie, laskowe oraz rodzynki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 cm kawałek startego imbiru
  • tłuszcz do formy

      Jaja wraz z cukrem ubić na puszystą pianę. Dodać olej i wymieszać. Dołożyć sypkie składniki, wymieszać. Dodać bakalie i dynię, zmiksować. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy – ja użyłam formy z kominem do babki, ale może to być również prostokątna blaszka lub tortownica. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec do suchego patyczka.

Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny lub limonki


      Z podanych składników zrobić  lukier. Polać nim wystudzone ciasto.

3 komentarze: