środa, 22 maja 2013

Czekoladowe ciasto przełożone masą śmietanową z ricottą

       Delikatne, puszyste ciasto czekoladowe, dawniej zwane murzynkiem z pyszną, lekką masą. Z wyglądu przypomina WZ. Idealne ciasto na pogaduchy ze znajomymi.
Składniki:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki wody
  • 200 g masła
  • 4 jaja
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki kakao ciemnego

      Masło, cukier, kakao oraz wodę przełożyć do rondla i podgrzewać do momentu połączenia składników. Odlać pół szklanki masy i odstawić, będzie ona naszą polewą. Do ostudzonej masy dodać żółtka, następnie zmiksować. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia ,wymieszać. Do całości masy dodać ubite białka i delikatnie je wmieszać. Przelać do blaszki (wym. 32 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC. Piec do suchego patyczka.
Masa śmietanowo –serowa:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 250 g sera ricotta
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

      Żelatynę namoczyć w małej ilości wody. Śmietankę ubić z cukrem na sztywną masę, dodać ser i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać z łyżka masy, po czym przełożyć do reszty masy i wymieszać.
      Ciasto przekroić na pół. Blaty ciasta możemy nasączyć dla smaku, ja polałam wermutem. Nałożyć masę na ciasto i przykryć drugim blatem. Całość polać pozostałą polewą. Jeśli chcemy możemy przygotować dodatkowo lukier i porobić pionowe pasy na polewie, po czym wykałaczka przeciągać po polewach w poziome. Odstawić na kilka godzin do zastygnięcia masy. 

1 komentarz: