Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 ½ szklanki cukru
- ½ szklanki wody
- 200 g masła
- 4 jaja
- ½ opakowania proszku do pieczenia
- 3 kopiaste łyżki kakao ciemnego
Masło, cukier, kakao oraz wodę przełożyć do rondla i
podgrzewać do momentu połączenia składników. Odlać pół szklanki masy i
odstawić, będzie ona naszą polewą. Do ostudzonej masy dodać żółtka, następnie
zmiksować. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia ,wymieszać. Do całości masy dodać
ubite białka i delikatnie je wmieszać. Przelać do blaszki (wym. 32 x 20 cm) wyłożonej papierem do
pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC. Piec do
suchego patyczka.
Masa śmietanowo –serowa:
- 300 ml śmietany 30%
- 250 g sera ricotta
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Żelatynę namoczyć w małej ilości wody. Śmietankę ubić z
cukrem na sztywną masę, dodać ser i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofalówce, wymieszać z łyżka masy, po czym przełożyć do reszty
masy i wymieszać.
Ciasto przekroić na pół. Blaty ciasta możemy nasączyć dla smaku, ja polałam wermutem. Nałożyć masę na ciasto i przykryć drugim blatem. Całość polać pozostałą polewą. Jeśli chcemy możemy przygotować dodatkowo lukier i porobić pionowe pasy na polewie, po czym wykałaczka przeciągać po polewach w poziome. Odstawić na kilka godzin do zastygnięcia masy.
Ciasto przekroić na pół. Blaty ciasta możemy nasączyć dla smaku, ja polałam wermutem. Nałożyć masę na ciasto i przykryć drugim blatem. Całość polać pozostałą polewą. Jeśli chcemy możemy przygotować dodatkowo lukier i porobić pionowe pasy na polewie, po czym wykałaczka przeciągać po polewach w poziome. Odstawić na kilka godzin do zastygnięcia masy.
pyszności:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuń