Masa truskawkowa:
- 500 g mrożonych truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- 500 g serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego
Masa różno owocowa:
- 500g owoców – malin, jeżyn, borówek amerykańskich, jagód
- 3 galaretki cytrynowe
- 500 g serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego
Masa śmietanowo – jogurtowa:
- 250 ml śmietany 30%
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 – 4 łyżeczki żelatyny
- + galaretka o dowolnym smaku – u mnie porzeczkowa
Truskawki włożyć do garnka, podgrzewać do momentu
rozmrożenia. Zmiksować blenderem. Dodać suche galaretki do gorących truskawek i
mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić.
Do tortownicy (ok., 24 cm) wlać na dno warstwę masy truskawkowej, ilość pozwalająca przykryć dno. Wstawić do lodówki by stężało. Do pozostałej masy dodać serek i wymieszać. Całość wylać na zastygniętą masę truskawkową. Wstawić do lodówki.
Do tortownicy (ok., 24 cm) wlać na dno warstwę masy truskawkowej, ilość pozwalająca przykryć dno. Wstawić do lodówki by stężało. Do pozostałej masy dodać serek i wymieszać. Całość wylać na zastygniętą masę truskawkową. Wstawić do lodówki.
Owoce włożyć do garnka i podgrzewać do rozmrożenia. Blenderem zmiksować połowę
owoców, pozostałe pół zostawić w
całości. Dodać galaretki i mieszać do momentu ich całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić.
Do masy dodać serek i wymieszać. Masę wylać na zastygnięta masę truskawkową.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Dajemy od 2 do 4 łyżeczek żelatyny w zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać. Ja dałam dwie i śmietana była puszysta, a cały sernik bardziej zbity, tak dla kontrastu. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej jogurt i wymieszać . Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać z niewielką ilością masy, a potem połączyć z całością. Masę wyłożyć na sernik. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody. Ostudzić, gdy zacznie tężeć wylać na masę śmietanową. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Dajemy od 2 do 4 łyżeczek żelatyny w zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać. Ja dałam dwie i śmietana była puszysta, a cały sernik bardziej zbity, tak dla kontrastu. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej jogurt i wymieszać . Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać z niewielką ilością masy, a potem połączyć z całością. Masę wyłożyć na sernik. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody. Ostudzić, gdy zacznie tężeć wylać na masę śmietanową. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce.
Kolory są cudowne, takie świeże i niezwykle nasycone :) Musiało smakować bosko :)
OdpowiedzUsuń