wtorek, 21 maja 2013

Owocowo – galaretowe ciacho

       Nadchodzi lato, zbliża się sezon owocowy, a w domowym zamrażalniku zalegają zeszło sezonowe owoce. Czas zrobić miejsce świeżym, a zapasy wykorzystać na pyszny sernik lub jogurtowiec na zimno. Pyszny… i te kolory.
Masa truskawkowa:
  • 500 g mrożonych truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500 g serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego

Masa różno owocowa:
  • 500g owoców – malin, jeżyn, borówek amerykańskich, jagód
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 500 g serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego

Masa śmietanowo – jogurtowa:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 – 4 łyżeczki żelatyny
  • + galaretka o dowolnym smaku – u mnie porzeczkowa

      Truskawki włożyć do garnka, podgrzewać do momentu rozmrożenia. Zmiksować blenderem. Dodać suche galaretki do gorących truskawek i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić.
      Do tortownicy (ok., 24 cm) wlać na dno warstwę masy truskawkowej, ilość pozwalająca przykryć dno. Wstawić do lodówki by stężało. Do pozostałej masy dodać serek i wymieszać. Całość wylać na zastygniętą masę truskawkową. Wstawić do lodówki.
      Owoce włożyć do garnka i podgrzewać do rozmrożenia. Blenderem zmiksować połowę owoców, pozostałe pół zostawić  w całości. Dodać galaretki i mieszać do momentu ich całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Do masy dodać serek i wymieszać. Masę wylać na zastygnięta masę truskawkową.
      Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Dajemy od 2 do 4 łyżeczek żelatyny w zależności  jaką konsystencję chcemy uzyskać. Ja dałam dwie i śmietana była puszysta, a cały sernik bardziej zbity, tak dla kontrastu. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej jogurt i wymieszać . Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać z niewielką ilością masy, a potem połączyć z całością. Masę wyłożyć na sernik. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
      Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody. Ostudzić, gdy zacznie tężeć wylać na masę śmietanową. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce. 

1 komentarz:

  1. Kolory są cudowne, takie świeże i niezwykle nasycone :) Musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń