piątek, 3 maja 2013

Tarta cytrynowo – śmietanowa

       Lekka orzeźwiająca tarta cytrynowa z dodatkiem bitej śmietany. Kwaśność cytryn doskonale komponuje się z lekkością i słodyczą bitej śmietany. Doskonały letni deser.
Ciasto:
  • 150 g mąki
  • 25 g cukru
  • 125 g zimnego masła lub margaryny
     
      Składniki zagnieść ze sobą. Wylepić ciastem formę do tart, wstawić do lodówki na około godzinę. Ponakłuwać ciasto gęsto widelcem i piec w temperaturze 190oC do zrumienienia.
Masa cytrynowa:
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru
  • 4 jaja
  • sok z dwóch cytryn
  • skórka otarta z dwóch cytryn
      
      Wszystkie składniki włożyć do rondla, wymieszać energicznie rózgą do połączenia składników. Podgrzewać ciągle mieszając do zgęstnienia masy.
      Masę wylać na tarte, wstawić do piekarnika. Piec do momentu zastygnięcia masy.
Masa śmietanowa:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżka cukru pudru
      
      Śmietankę ubijać, w trakcie dodać cukier kontynuować do uzyskania sztywnej masy. Masę wyłożyć na wystudzoną tarte. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz