poniedziałek, 25 marca 2013

Rurki z kremem

          Pyszne kruche rurki nadziane masą śmietanową lub śmietanowo – budyniową. Dość łatwe w przygotowaniu chodź pracochłonne, ale pracę można rozłożyć sobie na 3 dni. W jeden dzień zagnieść ciasto, w drugi je upiec, a w trzeci nadziać i zjeść. Koszt zakupu foremek nie jest zbyt wygórowany około 6 -7 zł za 10 sztuk.

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej + do podsypania
  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • 25 dag masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • jajo
  • cukier do posypki

      Składniki razem zagnieść i zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na kilka godzin. U mnie leżakowało dwa dni z woli przypadku i nic się nie stało.
Ciasto podzielić na 4 -5 porcji, każdą wałkować na stolnicy posypanej mąką, często podnosząc ciasto, by nie przywarło. Każdą rurkę przed nawinięciem ciasta posmarować pędzelkiem lub wacikiem  zamoczonym w oleju lub rozpuszczonym maśle. Ciasto kroić na paski 1,5 -2 cm i nawijać zaczynając od węższej strony stożka, robiąc niewielką zakładkę. Układać na blasze.
       Jajo rozkłócić dolewając do niego odrobinę wody. Każdą rurkę owiniętą ciastem smarować z góry jajkiem i posypać cukrem.
        Piec w temperaturze 190oC do momentu zrumienienia.
        Rurkę wziąć do ręki i trzymając za podstawę stożka lekko przekręcić by ciasto uwolniło się od metalowej formy. Robiąc to bardzo delikatnie, gdyż ciasto jest bardzo kruche. Aby nie męczyć się przy ściąganiu rurek, przy nawijaniu ciasta zostawić niewielki margines u góry jak i dołu foremki, by ciasto nie wchodziło do środka.
Ja używam dużych foremek o długości 11 cm i wyszło mi z podanego przepisu około 50 sztuk.

Masa budyniowa:

  • 650 ml śmietanki 30%
  • 100 ml wody
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

      150 ml śmietanki wymieszać z wodą, połowę wlać do rondla i zagotować z dodatkiem cukru. W pozostałym płynie rozmieszać budyń i wlać do gotującej się śmietany. Zagotować. Ostudzić, przykrywając wierzch kremu folią, by nie utworzył się kożuch.  Pozostałą śmietankę ubić. Budyń rozbić mikserem, powoli dodając bitą śmietanę.

LUB

Masa  śmietanowa:

  • 600 ml  śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

      Zimną śmietankę ubić na wysokich obrotach mikserem dodając cukier. Masę przełożyć do worka cukierniczego i napełniać każdą rurkę. Rurki można przechować kilka dni w szczelnym pojemniku lub worki i nie tracą na kruchości.

7 komentarzy:

  1. RURKA Z KREMEM? to jest mój smak dzieciństwa! uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. próbowałam rurki wykonane przez autorkę bloga -> PYSZNE!!!! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Aniu, kto miał nie spróbować jak nie ty, przecież zdeklarowałaś się jako testerka:)

      Usuń
  3. ehh, a ja nie próbowałem, bo mnie nie było... taka strata!!! ale na pewno będzie jeszcze okazja...:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne rurki, niedawno też takie robiłam, śmietankę kupuję w lidlu, szybko się ubija, a końce rurek zanurzam w rozpuszczonej czekoladzie, chociaż to więcej pracy:)

    OdpowiedzUsuń