środa, 27 lutego 2013

Kokosowe krewetki

         Pyszne, szybkie, efektowne – tak można określić te danie. Słodycz kokosu przełamana ostrością chili z nutką curry. Mnie ten smak bardzo, a to bardzo przypadł do gustu, a połączyłam go z japońskim makaronem chyba gryczanym. 


Składniki:

  • 250 g krewetek – dowolnej wielkości
  • 1 czerwona cebula
  • pół papryki
  • pół małej cukinii lub kabaczka ( nie rozróżniam)
  • 1 mała marchew
  • puszka mleka kokosowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • papryczka chili ( ilość w zależności od gustu)
  • łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • sok z cytryny

         Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski i poprzekrawać je na trzy części, cukinię oraz marchew pokroić w słupki lub obierkiem do warzyw zetrzeć na wstążki. Paprykę chili, nać pietruszki oraz szczypior posiekać.

         Na patelni lub w wok-u rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, do niej dodać resztę warzyw. Długość obróbki cieplnej zależy o naszych potrzeb  czy lubimy warzywa chrupkie czy też miękkie.  Do warzyw dodajemy krewetki, posiekane zioła wraz z papryczką oraz curry a całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Gdy krewetki nabiorą różowego koloru, doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.



        Krewetki podajemy z makaronem, ryżem lub bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz