Sernik na zimno z musem truskawkowym
Ten łakoć kojarzy
się z wiosną i pierwszymi owocami. Pyszna, delikatna satynowa masa sernikowa
wykończona owocami zatopionymi w galaretce. Małe co nieco dla łasuchów do
wykonania zimą z zamrożonych owoców, taki powiew ciepłych dni.
Masa sernikowa:
- 1 kg sera w wiaderku,
- 50 g żelatyny,
- ¾ szklanki mleka,
- 2 małe jogurty naturalne lub
smakowe (jakie kto lubi),
- 0,5 – 1 szklanki cukru pudru,
- paczka biszkoptów – kształt dowolny,
Tortownicę lub
inną blachę wykładamy biszkoptami. Żelatynę namaczamy w mleku. Odstawiamy. Do
misy przekładamy twaróg, jogurty, ubijamy mikserem wraz z cukrem. Żelatynę
podgrzewamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, po rozpuszczeniu dodajemy dwie
łyżki masy serowej i energicznie mieszamy, by nie porobiły się „nitki
żelatynowe”. Dodajemy do masy serowej i mieszamy do uzyskania jednolitej
konsystencji. Przygotowaną masę wylewamy delikatnie na biszkopty i wstawiamy do
lodówki.
Galaretka:
- 2 galaretki truskawkowe,
- 300 g truskawek,
Galaretki
rozpuszczały w 0,5 l wody, gdy lekko przestygną dodajemy truskawki i miksujemy
blenderem. Kiedy galaretka zacznie zastygać wylać ją na zastygnięty sernik i
wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Letnie ciasto,lubię serniki na zimno.
OdpowiedzUsuńZrobiłam serniczek - masa serowa pycha! A na górę dałam mrożone truskawki i zalałam galaretką.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował:)
Usuń