piątek, 22 lutego 2013

Sernik na zimno z musem truskawkowym

          Ten łakoć kojarzy się z wiosną i pierwszymi owocami. Pyszna, delikatna satynowa masa sernikowa wykończona owocami zatopionymi w galaretce. Małe co nieco dla łasuchów do wykonania zimą z zamrożonych owoców, taki powiew ciepłych dni.

Masa sernikowa:

  • 1 kg sera w wiaderku,
  • 50 g żelatyny,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 2 małe jogurty naturalne lub smakowe (jakie kto lubi),
  • 0,5 – 1 szklanki cukru pudru,
  • paczka biszkoptów – kształt dowolny,
      Tortownicę lub inną blachę wykładamy biszkoptami. Żelatynę namaczamy w mleku. Odstawiamy. Do misy przekładamy twaróg, jogurty, ubijamy mikserem wraz z cukrem. Żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, po rozpuszczeniu dodajemy dwie łyżki masy serowej i energicznie mieszamy, by nie porobiły się „nitki żelatynowe”. Dodajemy do masy serowej i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną masę wylewamy delikatnie na biszkopty i wstawiamy do lodówki. 


Galaretka:

  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 300 g truskawek,
      Galaretki rozpuszczały w 0,5 l wody, gdy lekko przestygną dodajemy truskawki i miksujemy blenderem. Kiedy galaretka zacznie zastygać wylać ją na zastygnięty sernik i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.


 

3 komentarze:

  1. Letnie ciasto,lubię serniki na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam serniczek - masa serowa pycha! A na górę dałam mrożone truskawki i zalałam galaretką.

    OdpowiedzUsuń