- 0,5 szklanki śmietany kwaśniej
- 30 – 35 dag mąki pszennej
- jajo
- 2 dag drożdży
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Przykładowe nadzienia:
- Pomidory suszone pokrojone w kostkę, nać pietruszki,
- Szpinak duszony z czosnkiem i serem fetą,
- Mięso mielone uduszone z pomidorami, na nie warstwa szpinaku,
- Pomidory suszone z serem żółtym i salami.
Śmietanę podgrzać, dodać do niej cukier, sól, drożdże oraz
łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Dodać resztę składników
i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować, podsypując
mąką. Na gotowe blaty rozłożyć nadzienia i zwijać w rulon. Każdy rulonik pokroić
na talarki o dowolnej grubości i układać na blaszce wyłożonej pergaminem,
ślimakiem do góry. Pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Piec w
temperaturze 170oC aż się zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz