wtorek, 26 lutego 2013

Krucho-drożdżowe zawijasy

           Przepis podejrzany w ddtvn. Zawijasy z krucho-drożdzowego ciasta ze słonym nadzieniem, wspaniale nadają się na spotkania przy czymś mocniejszym. Nadzienia są naszą kompozycją smaków. Świetna alternatywa dla przekąsek z ciasta francuskiego.

Ciasto:


  • 0,5 szklanki śmietany kwaśniej
  • 30 – 35 dag mąki pszennej
  • jajo
  • 2 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Przykładowe nadzienia:


  1.  Pomidory suszone pokrojone w kostkę, nać pietruszki,
  2. Szpinak duszony z czosnkiem i serem fetą,
  3. Mięso mielone uduszone z pomidorami, na nie warstwa szpinaku,
  4. Pomidory suszone z serem żółtym i salami.
      Śmietanę podgrzać, dodać do niej cukier, sól, drożdże oraz łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować, podsypując mąką. Na gotowe blaty rozłożyć nadzienia i zwijać w rulon. Każdy rulonik pokroić na talarki o dowolnej grubości i układać na blaszce wyłożonej pergaminem, ślimakiem do góry. Pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 170oC aż się zrumienią. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz