piątek, 22 lutego 2013

Banalna mini szarlotka

          Szybkie w wykonaniu, nieskomplikowane a smakujące wybornie – mini babeczki  z ciasta francuskiego, nadziane prażonymi jabłkami z cynamonem, pieczone w formie muffinkowej. Pysznie smakują na zimno jak i na ciepło podane z lodami bądź bitą śmietanką albo tym i tym, a co :)

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 4 jabłka,
  • 0,5 szklanki cukru lub więcej ( zależy jak kto lubi i od słodyczy jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka masła,
  • papilotki do wypieku muf finek
      Jabłka pokroić w kostkę ok. 0,5 cm ( wraz ze skórką). Na patelni roztopić masło i dodać jabłka. Podsmażyć chwilkę, dodać cukier oraz cynamon. Prażyć jeszcze około 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić. 
        Ciasto francuskie pokroić na 12 części i wyłożyć nim papilotki, które następnie ułożyć  w foremkach. Każde zagłębienie napełnić jabłkami.  
        Piec w temperaturze 200oC do chwili zrumienienia.
 

1 komentarz:

  1. Świetny przepis ! Muszę koniecznie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń