czwartek, 21 lutego 2013

Tiramisu w kieliszkach

     Pyszny deser inspirowany włoskim Tiramisu. Łatwy w przygotowaniu, szybki w konsumowaniu.

Składniki:

  •          330 ml śmietanki 30%,
  •          250 g serka mascarpone,
  •          2 żółtka,
  •          0,5 szklanki cukru,
  •          Łyżka cukru pudru,
  •          3 łyżki kakao,
  •          paczka biszkoptów,
  •          2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  •          50 ml dowolnego alkoholu,
        Śmietankę ubić z łyżką cukru pudru. W drugiej misce ubić na puszystą masę  z żółtka i cukru, pod koniec dodać serek mascarpone. Do ubitej śmietanki dodać masę jajeczną i delikatnie wymieszać łyżką. Kawę przesypać do miseczki i zalać połową szklanki wody oraz alkoholem.
        Przygotować kieliszki, pucharki bądź szklanki w którym będziemy podawać deser. Z podanych składników wychodzą dwa naprawdę duże kieliszki.
       Do pucharka wlewamy masę tak by zakryła dno, na nią układamy nasączone w kawie z alkoholem biszkopty i posypujemy kakao, proces ten powtarzamy kilka krotnie tak aby ostatnią warstwą była masa. Smakołyk wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, przed podaniem wierzch posypujemy kakao. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz