- 40 dag mąki
- 20 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag cukru
- szczypta soli
- 1 jajo
- łyżka śmietany kwaśnej
Składniki zagnieść. A teraz dwie opcje wyklejania blaszki – średniej
wielkości tortownicy ciastem. Pierwsza ja z niej korzystam: posmarować
tortownice masłem i wylepić ją ¾ ilości ciasta po rant, ponakłuwać widelcem i
wstawić do lodówki by stwardniało. Druga wersja: ciasto wstawić do schłodzenia
na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ¾ ilości ciasta i wyłożyć
wysmarowaną masłem tortownice.
Masa jabłkowa:
- około 12 sztuk jabłek
- 5-10 dag cukru ( zależy od kwasowości jabłek i naszych upodobań)
- 5 dag masła
- sok z cytryny
- garść płatków lub słupków migdałowych
- pól łyżeczki cynamonu jak kto lubi
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 jajo
- cukier puder
Jabłka obrać i pokroić w dowolne kawałki, takie jak lubimy.
W głębokim rondlu roztopić masło i wsypać jabłka skropione sokiem z cytryny,
chwilę podprażyć . Na patelni obok uprażyć migdały – należy pamiętać , że
migdały szybko się rumienią w celu
uniknięcia przypalenia należy je przesypać do miseczki jak osiągną odpowiedni
kolor. Do jabłek dodać cukier i cynamon
i prażyć na wolnym ogniu w celu odparowania większości soku. Do jabłek dodać
migdały. W niewielkiej ilości wody rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do
jabłek i stale mieszając pogotować jeszcze minutę by wszystkie składniki
połączyły się ze sobą.
Piekarnik rozgrzać do 200OC. wstawić blaszkę z ciastem by lekko się zrumieniło ciasto. W tym czasie rozwałkować pozostałe lub schłodzone zetrzeć na tarce. Ze skrawków możemy powycinać fantazyjne kształty. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową przykryć ją blatem z ciasta, na nie poukładać zrobioną dekorację z ciasta. Posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika na 180oC do momentu zrumienienia górnego blatu ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 200OC. wstawić blaszkę z ciastem by lekko się zrumieniło ciasto. W tym czasie rozwałkować pozostałe lub schłodzone zetrzeć na tarce. Ze skrawków możemy powycinać fantazyjne kształty. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową przykryć ją blatem z ciasta, na nie poukładać zrobioną dekorację z ciasta. Posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika na 180oC do momentu zrumienienia górnego blatu ciasta.
Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od rantu tortownicy. Posypać górę cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz