wtorek, 26 lutego 2013

Kruche ciasto z jabłkami

          Pyszne nadzienie jabłkowe zamknięte w smakowitym kruchym cieście. Jak dla mnie najlepszy jabłecznik jaki jadłam. Podany gościom na pewno ich zachwyci – smakiem i wyglądem.
Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • łyżka śmietany kwaśnej
      Składniki zagnieść. A teraz dwie opcje wyklejania blaszki – średniej wielkości tortownicy ciastem. Pierwsza ja z niej korzystam: posmarować tortownice masłem i wylepić ją ¾ ilości ciasta po rant, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki by stwardniało. Druga wersja: ciasto wstawić do schłodzenia na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ¾ ilości ciasta i wyłożyć wysmarowaną masłem tortownice.
Masa jabłkowa:

  • około 12 sztuk jabłek
  • 5-10 dag cukru ( zależy od kwasowości jabłek i naszych upodobań)
  • 5 dag masła
  • sok z cytryny
  • garść płatków lub słupków migdałowych
  • pól łyżeczki cynamonu jak kto lubi
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
Dekoracja:
  • 1 jajo
  • cukier puder
        Jabłka obrać i pokroić w dowolne kawałki, takie jak lubimy. W głębokim rondlu roztopić masło i wsypać jabłka skropione sokiem z cytryny, chwilę podprażyć . Na patelni obok uprażyć migdały – należy pamiętać , że migdały szybko się rumienią  w celu uniknięcia przypalenia należy je przesypać do miseczki jak osiągną odpowiedni kolor.  Do jabłek dodać cukier i cynamon i prażyć na wolnym ogniu w celu odparowania większości soku. Do jabłek dodać migdały. W niewielkiej ilości wody rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do jabłek i stale mieszając pogotować jeszcze minutę by wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
     
Piekarnik rozgrzać do 200OC. wstawić blaszkę z ciastem by lekko się zrumieniło ciasto. W tym czasie rozwałkować pozostałe lub schłodzone zetrzeć  na tarce. Ze skrawków możemy powycinać fantazyjne kształty. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową przykryć ją blatem z ciasta, na nie poukładać zrobioną dekorację z ciasta. Posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika na 180oC do momentu  zrumienienia górnego blatu ciasta.

          Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od rantu tortownicy. Posypać górę cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz