wtorek, 7 maja 2013

Sernik koko-czeko-banano

       Sernik na zimno z czekoladą, bananami oraz kokosem. Delikatny, puszysty, lekki i przygotowany ze zwykłego twarogu bez potrzeby mielenia.
Składniki:
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 75 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki dowolnego alkoholu ( u mnie ekstrakt waniliowy)
  • 2 dojrzałe banany
  • 125 g czekolady ( może być mleczna, chodź ja robiłam z 70%)
  • 5 łyżeczek żelatyny

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser utrzeć z cukrem. Dodać kokos, banany rozgniecione oraz alkohol i czekoladę, następnie wszystko wymieszać mikserem.
      Śmietankę ubić na puszystą masę.
      Żelatynę zalać niewielką ilością wody, wymieszać. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Zahartować żelatynę łyżką masy serowej, po czym dodać do reszty, ciągle mieszając. Dodać bitą śmietanę i dokładnie wymieszać.
Dekoracja:
  • 2 banany
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki stopionej czekolady
  • ½ cytryny

      Spód tortownicy (moja ma 17 cm) wysypać wiórkami, ułożyć pokrojonego w plastry banana, wylać masę serową. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. 
      Sernik wyciąć z rantu nożem. Banana pokroić w plastry i polać go sokiem z cytryny, by nie ciemniał. Plastrami banana udekorować brzegi ciasta. Czekoladą polać środek ciasta i posypać wiórkami. 

2 komentarze: