wtorek, 30 lipca 2013

Różowy tort

       Tort bardzo różowy, bardzo dziewczęcy. Zrobiony według wizji jubilatki, zarówno smakowej jak i wizualnej. Może troszkę pracochłonny, ale co tam, najważniejsze że się podobał i smakował.
Biszkopt jasny(forma 18 -20 cm):
  • 3 jaja
  • ½  szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

       Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli, w trakcie dodawać cukier. Do masy dodać żółtka i proszek do pieczenia, ubić. Wsypać mąki i delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy. Piec w temperaturze 160oC do suchego patyczka.
Masa do przełożenia:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 usztywniacz do  śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Gotowa masa karpatka – przygotowane pół opakowania

      Zimną śmietankę ubić  na sztywno z dodatkiem usztywniacza do śmietany. W trakcie  dodać cukier.      Krem karpatkę przygotować według receptury na opakowaniu. Ja użyłam kremu, który nie wymaga gotowania i ucierania z masłem, tylko dodatku mleka.      Biszkopt przekroić w 2 miejscach poziomo. Dolny blat posmarować połową kremu karpatka, na nim rozsmarować połowę bitej śmietany. Przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć. Całość nakryć ostatnim kawałkiem ciasta.
Obłożenie ciast kremem w celu przygotowania bazy pod lukier plastyczny:
  • 1 opakowanie gotowego kremu z masłem

      Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu. Ciasta obłożyć kremem i wstawić do lodówki, by zastygł. Odłożyć 2 – 3 łyżki kremu do wykończenia tortu.
Lukier plastyczny skład na przykrycie jednego ciasta:
  • 30-40 dag cukru pudru przesianego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 łyżeczki glukozy w proszku
  • 2 łyżki Planty
  • 0,25 ml wody

      Żelatynę zalać wodą i wymieszać. Poczekać, aż napęcznieje. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej (miska ustawiona nad garnkiem z gotującą się wodą) by się rozpuściła.  Miskę ściągnąć z garnka, dodać glukozę i znów wymieszać. Na blat wsypać garść cukru pudru i wlać żelatynę z glukozą, powoli mieszać. W miarę wchłaniania cukru, powoli go dosypywać. Jeśli masa nie chce już przyjmować cukru, podgrzać ją chwilę w mikrofalówce, kilka sekund, i dalej wgniatać cukier. W połowie wyrabiania dodać połowę rozpuszczonej planty i dalej zagniatać.
Lukier wychodzi biały, jeżeli chcemy go zabarwić na dany kolor – u mnie różowy, należy dodać barwnika spożywczego, najlepiej jeśli będzie w proszku. Jeśli barwimy całość można go dodać na początku produkcji lukru, ale jeśli barwimy wybrane partie na różne kolory, dodajmy go na końcu i wtedy wgniatajmy go.
      Przed rozwałkowaniem masy posmarujmy ją rozpuszczoną drugą połową tłuszczu.
Masę rozwałkować dość cienko. Delikatnie ułożyć ją na cieście. Resztki, które zostaną można ponownie zużyć. Podgrzać je kilka sekund w mikrofali i ponownie zagnieść, podsypując cukrem pudrem.
      Dwa blaty obłożyć lukrem. Postawić jeden na drugim. Pozostawiony krem z obłożenia ciasta pofarbować na różowo, przełożyć do worka i wyciskając krem punktowo zakryć łączenie. Można tak pozostawić lub jak w moim przypadku, paczkę draży śmietankowych pofarbowałam złotym barwnikiem w spreju. Z białego lukru wycięłam serca, które również potraktowałam złotym sprejem. Zostały przyklejone do ciasta bardzo gęstym lukrem. Całość zwieńczyła kokarda.
      Tort ma lekkie fale po bokach przy nakładaniu masy lukrowej, ale dopiero uczę się z nim pracować. Na próbę muszę kupić gotową masę lukrowa, by zobaczyć jak z nim się pracuje. 

5 komentarzy: