wtorek, 11 lutego 2014

Sernik czekoladowy na mascarpone

        Aksamitny, czekoladowy, rozpływający się w ustach sernik. W sam raz na walentynki  lub do niedzielnej kawy. Pieczenie w kąpieli wodnej zapewni, że nie przypali nam się, ale jeśli chcemy można go upiec standardowo.

Składniki:
  • szklanka mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • 3 żółtka

      Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić ciastem tortownice o średnicy 22 cm i wstawić do lodówki na 30 minut. Jeśli ciasto wydaje się za grube można wykonać go z połowy składników lub wyłożyć blaszkę gotowymi biszkoptami. Po wyjęciu ciasta z lodówki owinąć szczelnie blaszkę folią aluminiową tak by do środa nie dostała się woda, w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej.

Masa serowa:
  • 50 dag serka mascarpone
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 18 dag cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub innego alkoholu – niekoniecznie

      Śmietankę wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Włożyć do niej połamaną czekoladę, mieszać tak długo, aż czekolada rozpuści się. Wystudzić. W misce miksera ubić razem jaja, serek oraz cukier – do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do masy serowej dodaj czekoladę ze śmietaną, alkohol oraz mąkę, sól – całość jeszcze raz ubić, by składniki dobrze się połączyły.
      Masę serową wyłożyć na ciasto, wygładzić. Foremkę wstawić do większej blaszki i wlać około 4 cm wrzącej wody, tak by forma z sernikiem była zanurzona w wodzie. W trakcie pieczenia będzie trzeba kontrolować jej stan i dolewać w miarę pieczenia. Piec w temperaturze 160 – 170oC przez godzinę. Masa będzie ścięta, ale nietwarda.

      Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimny wstawić do lodówki  na kilka godzin. Podawać posypane słodkim kakao i cukrem pudrem.

2 komentarze: